Това стана ясно на пресконференция на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, предаде репортер. Джипитата настояват до 11 ноември Министерството на здравеопазването да даде отговор за това - дали ще приеме предлаганите от тях промени в наредби, които трябва да станат факт до края на годината.
До 18 ноември пък семейните лекари ще изчакат министъра на финансите да изясни - защо е предложил по-малък бюджет за здравеопазване от искания от НЗОК. В рамките на две седмици общопрактикуващите лекари ще проведат общи събрания в цялата страна, на които ще решат какви действия да предприемат оттук нататък. Те ще преценят дали да подновят сигналните протести, т.е. спиране на работа за час на ден.

На 22 ноември пък джипитата ще решат какво да правят в зависимост от отзивите на своите искания от страна на Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите. Тогава те могат да вземат решение за ефективни протести. „Ако стигнем до ефективния протест, то това няма да е защото плашим една или друга институция, а защото ще дадем нашата оценка за случващото се”, обясни председателят на сдружението д-р Любомир Киров. В следващите дни предстоят срещи на представители на сдружението с пациентските организации.

По думите на д-р Киров средствата, за които настояват семейните лекари, ги има. Те можело да се подсигурят от увеличението на здравната вноска на 8%.

„През последните години семейните лекари намаляха с 1000 души. Джипитата си затварят практиките на много места в страната и се пренасочват към фармацевтичния сектор или заминават в чужбина. Голям проблем е и 24-часовото разположение на общопрактикуващите лекари. Трябва да се намери решение на този проблем. В Спешната помощ също има недостиг на кадри, има недостиг и на филиали”, отбеляза Киров. Ето защо сдружението предлага семейните лекари да предоставят пълния пакет от услуги за 8 часа на ден – без нощите и съботите и неделите. В рамките на това време да имат 2 часа за посещение по домовете и останалите да са за консултации в кабинетите. Джипитата предлагат да имат право в рамките на 4 часа да дават телефонна консултация. Така те ще покрият грижата за пациентите си в рамките на 12 часа. В останалото време семейните лекари предлагат пациентите да търсят Спешна помощ. Джипитата настояват още да започне пилотен проект в няколко области – в по-трудно достъпните райони, където да се изградят структури от типа на Call-центровете, в които да се дават консултации от дежурни лекари. Това е спорният момент с Министерството на здравеопазването, обясни д-р Киров.