Да не се заблуждаваме, в националния отбор няма никаква класа, коментира легендата.


- Г-н Голомеев, харесва ли ви накъде върви българският баскетбол?
- Наистина има еволюция в качеството, но тя е за сметка на нападението. Защитата на всеки втори мач е трагична. Не знам каква е причината треньорите да не наблягат на този елемент, но е видно, че защита просто не се играе.
- Защо се говори повече за скандали, отколкото за играта?
- Амбициите идват малко в повече. Силите се поизравниха, след като в предишни години имаше изразени фаворити. Сега такива няма. От там ескалира напрежението.
- Подплатени ли са тези амбиции на отборите?
- Отчасти да, отчасти се дължат на личностна характеристика. Аз лично не одобрявам такова поведение, защото треньорският пост е нещото, в което играчите трябва да намерят спокойствие. Сега от пейката вместо успокоение идва допълнително напрежение. Явно тези хора не гледат как се работи в Европа и как реагират треньорите там.
- Нормално ли е треньорите да се тупат в гърдите за някакви успехи, постигнати с толкова чужденци, след като е спорно това колко помага на нашия баскетбол?
- То не само че е спорно, но е пагубно и това ще се види в квалификациите. Пример беше отборът на Балкан, където играят предимно български момчета. Водеха с 15 точки на полуфинала с Левски в Балканската лига и загубиха мача. При един сериозен отбор и изравнени сили това не може да се случи. Това говори за психически срив. Тези играчи не са получавали достатъчно игрово време през годините и не са свикнали на това напрежение. И когато дойде такъв момент, те не могат да спазят тактическите указания и правят глупост след глупост. Това са основни играчи, на които ще се разчита в националния отбор. Ами като ги няма близнаците, кой ще играе в тази отбор?
- Как приемате изказването на Константин Папазов, който заяви, че Левски демонстрира най-добрия баскетбол, който е игран някога в България?
- Според мен това е силно преувеличено. Баскетбол в България е игран и ще се играе, но бедата е, че някои си мислят, че баскетболът започва и свършва с тях.
- Какво очаквате от националния отбор това лято и мнението ви за назначението на Георги Младенов?
- Задължително е да има поне един чужденец, защото в момента ние нямаме никаква класа и не трябва да се заблуждаваме. Откъм центрове сме трагедия, откъм истински гардове също сме трагични. Имаме така наречените атакуващи гардове, които са талантливи, но истински плеймейкър няма. Решението за Георги беше правилно. На него трябва да му се даде шанс, а и е абсолютно излишно да се дават пари за чуждестранен треньор, след като ние не можем да сме сред водещите европейски отбори. Той може да ги мотивира. Играчите трябва да имат респект към него като бивш състезател и мисля, че той ще се справи.
- Може ли да бъдат заменени близнаците Иванови?
- За това по принцип трябва да се мисли, защото те са на 28-29 години. Трябвало е да се мисли за това още от миналата година. След като не искат да играят, никой не може да ги накара насила да играят. Времената се промениха. Едно време не беше така. Нямаше шанс да се откажеш от националния отбор.
- Как младите играчи приемат повиквателната за националния отбор, след като така или иначе има не повече от 20, които наистина я заслужават?
- Трябва да питате тях, защото в последните 10 години нямам сериозно наблюдение върху младите играчи и тяхното желание. Това, първо, е въпрос на чест и второ, националният отбор е мястото, където могат да те забележат. Няма кой да дойде да те гледа в българското първенство. Така едно време стана моят трансфер, този на Глушков и други. Преди наистина имаше много сериозна конкуренция. При центровете нещата се решаваха между 7-8 души, но гардове имаше много. Сега има набор от двайсетина души и затова не му завиждам на Георги Младенов
- Защо в баскетбола ни постоянно се говори за промени, особено за броя на чужденците в първенството, но всичко остава само на приказки?
- Това е работа на федерацията и на хората, които управляват баскетбола. Ако те не го решат, няма кой. Чужденците със сигурност са много. В повечето моменти има по четирима на терена за един отбор, което не е добре. Нивото може би се вдига, но така не се подобрява българският баскетбол. За да се вдигне класата на нашите момчета, трябва да се ограничат чужденците до двама, както беше по наше време.
- Какво означава за българския баскетбол участието на Левски в Адриатическата лига?
- Това е една стъпка да се отиде на по-горно ниво, което е необходимо. Един успех там няма да е без значение, особено за развитието на нашите момчета, които ще играят там.
- Подкрепяте ли мнението, че баскетболът в момента служи повече за задоволяване на егото на определени хора, отколкото да развива млади български играчи?
- И аз го забелязвам това и то не може да доведе до нищо освен до това, да играем квалификации за квалификациите и да треперим срещу отбори като Исландия.
- Прогнозата ви за развитието на плейофите в първенството?
- Вече казах, че през тази година силите са изравнени и плейофите са непредвидими. Балкан има качества и показа много стойностни игри, въпреки че не е суперкласен отбор. Ще има интересни моменти, което не е лошо.

Тодор Христов, 7 дни спорт