В момента в резиденция „Лозенец“ се провежда официалната церемония по връчване на почетното отличие „Неофит Рилски” на учители и директори, изявили се с дългогодишната си и високо професионална дейност в системата на българското образование.
В навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, министър Анелия Клисарава ще удостои с наградата 306 педагози от цялата страна и от български училища в чужбина. Предложенията за отличените са дадени от училищните колективи след одобрение от регионалните инспекторати, както и от социалните партньори по предварително дадени от Министерството на образованието и науката критерии.


За първи път отличието „Неофит Рилски” се присъжда на учител от ТПГ „Стамен Панчев” - Ботевград. Това е инж.Катя Ценава, която е и помощник-директор на учебното заведение. Тя има основен принос в разработването на проектите, по които са осигурени средства за различни дейности и обновяване на материалната база в училището. В рамките на пет години професионалната гимназия е защитила десет проекта на стойност около 1 000 000 лева.
Инж.Ценева бе и ръководител на учителския екипа, благодарение на който отборът на ТПГ „Стамен Панчев” се класира на първо място в регионалния кръг на състезанието „Най-добър автомонтьор и водач на МПС” и  завоюва второ място за най-добър млад водач на МПС, индивидуално второ място за най-добър автомонтьор и четвърто място в крайното отборно класиране в националния кръг на надпреварата.


Тази година с наградата „Неофит Рилски” е отличена и Бисерка Петкова – учител по математика в ОУ „Н.Й.Вапцаров” - Ботевград  – за въвеждане на интерактивни и иновативни методи и техники на преподаване, за разработки и публикации, свързани с обучението по математика, както и за постигнати високи резултати на нейни ученици в състезания и олимпиади по учебния предмет.