Париж, сп. "Сианс е авнир"/БТА НАСА възобнови мисията си NuSTAR /Nuclear Spectroscopic Telescope Array/, която бе замразена през 2006 г.
заради бюджетни съкращения, наложени на американската космическа агенция, съобщава сп. "Сианс е авнир". Благодарение на способността си да открива високоенергийни рентгенови лъчи NuSTAR вероятно ще намери много повече черни дупки в близката част от Вселената в сравнение с функциониращите в момента космически телескопи, смята НАСА.

NuSTAR е част от нискобюджетните мисии на НАСА, осъществяването й не би трябвало да струва повече от 105 милиона долара. Програмата за възобновяване на полетите на космически совалки и проектът за завръщане на Луната накараха ръководителите на НАСА да орежат бюджета, предназначен за изследователски мисии. Изследванията, свързани с NuSTAR, бяха спрени през февруари 2006 г. НАСА не съобщава какви механизми или ресурси са позволили мисията да бъда възобновена.

Космическите телескопи "ХММ-Нютън" и "Чандра", които откриват рентгенови лъчи, всъщност улавят единствено лъчи, чиято енергия е под 10 килоелектронволта. Тези лъчи са блокирани от прах, обгръщащ някои черни дупки. Откривайки високоенергийни рентгенови лъчи, които са с енергия до 80 килоелектронволта, NuSTAR ще може да намери повече черни дупки и да изследва материята, която ги обгръща, поясняват ръководителите на мисията, координирана от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА и Калифорнийския технологичен институт.

Проектът все пак трябва да бъде финализиран, преди да започне строежът на телескопа. Изстрелването му е планирано за 2011 г. То ще последва изстрелването на космическата обсерватория WISE /Wide-field Infrared Survey Explorer/ през 2009 г. и ще предхожда това на телескопа "Джеймс Уеб" през 2013 г.