Регионалният инспекторат по образование /РИО/ обяви конкурс за директори на четири учебни заведения в Софийска област. Сред тях отново е ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” – с.Скравена.
В края на миналата година също се проведе конкурс за директорското място на учебното заведение. До интервю тогава беше допуснат единственият кандидат - Петко Петков, директор на училището в Липница. Той обаче не се яви на интервюто поради лични причини. Сегашният директор Мария Пеева, която се пенсионира, остане на поста.


Изискванията към претендентите за директорското място са: да са български граждани; да отговарят на изискванията на чл. 40, ал. 4 от ЗНП – да не са осъдени на лишаване от свобода с влязла в сила присъда за умишлено престъпление, да не са лишени от правото да упражняват професията си и да не страдат от заболявания и отклонения, които застрашават живота или здравето на децата и учениците; да не им е налагано дисциплинарно наказание „уволнение” по чл. 188, т. 3 от КТ и трудовото им провоотношение да не е било прекратявано на основание чл. 330, ал. 2, т. 6 от КТ или на основание чл. 328, ал. 1, т. 5 от КТ в едногодишен срок преди подаването на документите за конкурса, освен ако уволнението не е отменено като незаконно по надлежния ред; да притежават диплома за завършена образователно-квалификационна степен на висшето образование „бакалавър” или „магистър”; да имат придобита професионална квалификация „учител” или педагогическа правоспособност; да притежават специалност по дипломата за висше образование, позволяваща им за изпълняват нормата за задължителна преподавателска работа като директор; да имат не по-малко от три години учителски трудов стаж по смисъла на чл. 19, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж; да притежават компютърна грамотност. Ползването на чужд език е предимство.


Конкурсът ще се проведе в три етап: допускане по документи; писмен изпит – тест; интервю. Писменият изпит включва решаване на тестови задачи и/или казуси, свързани с прилагането на нормативната уредба, действаща в системата на народната просвета и със специфичното съдържание на функциите и отговорностите на длъжността „директор” на общинско училище.


Срокът за подаване на документи за участие в конкурса е 23.05 – 23.06.2014 год.