В предаването на Телевизия Ботевград "Още по темата" от 29 май, посветено на баскетбола в Ботевград, бе направен анализ на изминалите две години от управлението на сегашното ръководство на БК Балкан. Няма да преразказвам всичко, което бе обсъждано, ще отделя внимание само на няколко изречения. Те засягаха споменатите от изпълнителния директор на клуба г-н Цветан Луканов няколко цифри за пасивите, които настоящото ръководство е наследило от предходното. Става дума за задължения на стария управителен съвет към НАП, за неотчетени входни билети за мачове и получени такси за обучение на подрастващите в школата на клуба.


Не съм запознат със съдържанието на документите, които предишното ръководство е предало на сегашното, нито съм присъствал на това предаване. В тях става въпрос за цифри, обозначаващи определени суми. В предаването бе споменато, че тези цифри фигурират в получените от тях документи. Вероятно от предишния управителен съвет биха тълкували тези числа от различна позиция.


Но не за това става дума. В предаването бе споменато също, че след смяната на управлението преди две години четирима юноши на клуба били оставени без храна. Това със сигурност също би могло да бъде оспорено по някакъв начин от предишния управителен съвет. И на тази ситуация не съм бил пряк свидетел.


Длъжен съм обаче да припомня някои неща. Предишното ръководство на клуба, и главно бизнесменът и бивш баскетболист Иван Гавалюгов, преди шест години направи един жест, който буквално спаси баскетбола в Ботевград. Извади го от безнадеждната ситуация, в която изпадна, и то непосредствено след спечелването на сребърните медали от шампионата. Тогавашното ръководство на клуба, начело с кмета Георги Георгиев, отказа да финансира клуба, и то малко преди започването на новия сезон. Това доведе до унизителната положение вицешампионът на България да изпадне във втората лига на българския баскетбол, която е и последна. По този повод тогава написах материал във вестник Ботевградски вести, който за мнозина е бил с остър тон, но аз и до днес стоя зад изразената тогава от мен позиция.


Със собствени и средства от няколко други фирми отборът бе запазен, а след завръщането си в елита направи бум, стигайки до бронзовите отличия. В същото време бяха привлечени и перспективни млади играчи от други градове, на които бяха осигурени отлични условия. Един от тези младежи бе израсналият много в баскетболно отношение Станимир Маринов.


Впоследствие обаче нещата в българския баскетбол, по-специално в представителните мъжки отбори, се промениха. Други клубове също започнаха да увеличават бюджетите си и за младите бизнесмени стана доста по-трудно да издържат финансово, управлявайки сами клуба. И в късното лято преди две години баскетболът бе поет от ново ръководство, а за председател на Управителния съвет бе избран кметът Георги Георгиев. Той привлече като съмишленик ръководството на една от проспериращите фирми на територията на Ботевград - ЛЕКС Груп. Благодарение на съвместното управление и финансиране на клуба с нейния управител Цветан Луканов се създаде отново силен мъжки отбор, който започна да се конкурира с високобдюжетните си съперници в елитната група, наречена вече Национална баскетболна лига. И интересът на зрителите отново стана огромен, старата зала пращеше по шевовете, а вече се изпълва до откат и поне шест пъти по-голямата и модерна Арена Ботевград.


Настоящото ръководство създаде и свой слоган - "Обединени към успеха". В този призив за обединение обаче по-късно стана ясно, че не се допуска участието на Иван Гавалюгов, въпреки че формално той е член на Управителния съвет. Вероятно причините не се крият толкова в споменатите в началото цифри и факти, а в личната неприязън между нястоящия и бишия председател на БК Балкан.


Не е лесно, а в случая изглежда и невъзможно да се пречупят два силни характера. Затова и призивът за помирение от моя страна би прозвучал инфантилно. Няма да използвам и кухи клишета от сорта, че никой не е по-голям от баскетбола. Но в името на тази игра, която е харизмата на Ботевград от десетилетия, си заслужава известно смекчаване. Защото и двете ръководства са доказали, че могат да работят за Баскетбола. Ако не могат да направят това, то поне да не си пречат и да гледат само напред, а не назад.


Петър Наков