В общинската фирма „ВиК Бебреш” ще бъдат извършени съкращения - до 40 на сто от персонала. Това предложение бе внесено от управителя на дружеството Радослав Наков на вчерашното заседание на Общинския съвет с мотивите, че спирането на таксата за пречистване на отпадни води ще коства над 30 на сто намаляване на приходите, което ще влоши още повече лошото финансово състояние на фирмата, а от своя страна намаляването на обема на работа не позволява пълната ангажираност на персонала.

В момента наличният персонал на ВиК е 106 човека и е над рамките на съществуващите реално трудови задължения и заетост за възможностите на предприятието, посочва още Радослав Наков в докладната до ОбС.

Както Ви информирахме вчера, съветникът Иван Гавалюгов предложи да бъде свикана извънредна сесия, на която да се разискват въпросите, свързани с ВиК, предвид важността на темата. Предложението му обаче срещна отпор от страна на управляващото мнозинство. Съветникът отправи редица въпроси към управителя. От отговорите на Радослав Наков стана ясно, че дружеството не отговаря на изискванията за участие в обществени поръчки, обявени по европейски проекти на общината. В момента фирмата изпълнява две обществени поръчки на общината – асфалтира улица „Панчовска” в Трудовец и възстановя резервоар във вилната зона на селото.
 
Радослав Наков обясни, че е изтеглил докладната за увеличаване цената на водата, тъй като има право сам да реши този въпрос, като внесе предложение в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, но за това трябва да бъде спазено технологично време от около пет месеца. Той обаче изрази съмнение, че ДКЕВР въобще ще разгледа предложението му, като изтъкна, че водното дружество дължи на регулаторния орган близо 37 000 лева  /такси/ от предходни години. В тази връзка Радослав Наков каза: „През следващите пет месеца тези заглавия за увеличаване цената на водата трябва да звучат: „ВиК намалява цената на водата. Фирмите ще плащат под лев - 0.996 лв. с ДДС, а населението – 0.95 лв.с ДДС.”.

По време на обсъждането на докладната на Радослав Наков не стана ясно откога ВиК дружеството събира неправомерно такса за пречистване на отпадни води, но се разбра, че със заповед на управителя събирането й се преустановява от 1 май тази година.

Съществен момент от дискусията бе представеният от съветника Филип Филипов протокол от ДКЕВР с дата 31.10.2011 год., който показва, че в Ботевград няма действаща пречиствателна станция за отпадни води. Въз основа на този протокол събирането на такса за пречистване на отпадни води е трябвало да бъде преустановено от 1.11. 2011 год., за което подробно Ви информирахме вчера.

Филип Филипов каза още, че присъединяването на първия водомер на домакинството към водопроводната мрежа не трябва да се заплаща от гражданите. В отговор Радослав Наков уточни, че това се спазва, като в случаите гражданите заплащат само водомерите.

В хода на обсъждането съветникът Христо Якимов поиска Комисията по установяване конфликт на интереси в ОбС да провели дали фирма на лица, които имат близка роднинска връзка с общински съветници, е печелила поръчки на общината за дейности, свързани с ВиК мрежата.

В заключение кметът Георги Георгиев заяви, че ВиК дружеството се намира в „крайно критично финансово състояние”, поради което управителят е принуден да вземе екстрени /извънредни/ мерки, за да не отиде то на публична разпродажба. Георгиев отново изрази мнение, че финансовото състояние на общинската фирма няма да се подобри, ако не поставят водомери на всяка домакинство.