Александър Везенков вече е играч на 6-кратния европейски шампион и 34 пъти носител на Купата на Гърция. Това се надпреварват да съобщават един през друг в последните 12 часа баскетболните сайтове в южната ни съседка.


"Той не е роден в Гърция, а в Кипър. Той е българин, но има гръцки и кипърски паспорт. Освен това принадлежи на най-доброто, което може да се произведе от генерацията на поколението, към което принадлежи.


Той се казва Александър Везенков, на 6 август ще навърши 19 години, но вече има 4-годишен договор с Панатинайкос, с опция за напускане срещу трансферна дума от НБА", пише sport24.gr.


Според изданието, разговорите са водени на най-високо ниво, директно между собствениците на ПАО от фамилия Янакопулос и Сашо Везенков - баща на 206-сантиметровото крило, което второ поредно лято е сред най-коментираните теми в баскетболна Европа.


Причината е стар конфликт между мениджъра, който се грижи за интересите на таланта в последно време - Ник Лотсос и гранда от Атина.


Панатинайкос плаща 250 000 евро на Арис, с което ще откупи правата му по оставащите две години от договора. Везенков парафира първи професионален контракт през август 2013 г., с опция за напускане след първата година.


Той бе спряган за Ефес, както и за Олимпиакос, но в Гърция вече го броят за част от семейството на "детелините".


Новината за 4-годишната сделка между българина и Панатинайкос бе съобщена освен от sport24.gr, но и от издания като "Контра", "Новаспор" и др.


През изминалия сезон с екипа на Арис Везенков записа средно по 11,1 точки, 5,8 борби, 2,0 асистенции за 21 минути средно престой на терена (63,4% за 2 точки, 38,5% от тройката, 75,6% от линията за изпълнение на наказателни удари).


В Панатинайкос Везенков отива при треньор, който открито му симпатизира Душко Иванович. Сърбинът пое отбора с двугодишен договор преди два дни и на него се пада честта и тежката задача догодина да върне ПАО на върха в Евролигата.