Експерти от РИОСВ – София извършиха проверка и съставиха акт на място на частно лице, което е организирало незаконен пункт за изкупуване на живи охлюви. Проверката е направена след подаден сигнал в столичната екоинспекция.
Констатирано е, че  пунктът работи без подадено уведомление в РИОСВ – София за дейността си, липсва оборудвано хладилно помещение за съхранение на живи охлюви и калибровъчно сито за пресяване на маломерните животни. Минималният размер на охлювите, които могат да се продават, не може да бъде под 28 мм в диаметър. Собствениците на изкупвателните пунктове са задължени да върнат в природата предадените маломерни охлюви.
Пропуските са в нарушение на действащана нормативна уредба. При констатирани нарушения виновните лица носят наказателна отговорност съгласно чл. 124 от Закона за биологичното разнообразие, според който санкцията за физически лица е от 100 лв. до 1 000 лв., а за юридически лица и еднолични търговци  глобата е от 200 до 5 000 лв.
Малко по-късно от инспекцията съобщиха, че на същия нарушител днес е съставен втори акт. Днес е установено, че незаконният пункт продължава да работи и са изкупени допълнително нови 104 кг. охлюви.
За констатираното повторно нарушение глобата ще бъде в двоен размер.