По искане на Сдружение „За Ботевград” започна проверка на сечта в горите в Община Ботевград. Тя се извършва от експертна група от Регионалната дирекция на горите. Проверката се води в присъствието на Мартин Тинчев – председател на Сдружение „За Ботевград”, Пейо Майорски – председател на Сдружение „Синята планета”, Александър Дунчев – представител на WWE /Световен фонд за дивата природа/, бивши служители от Изпълнителна агенция по горите, които оказват пълна подкрепа на природозащитниците.


„Ние сме подали за проверка над 30 отдела в горите на селата Краево, Гурково, Литаково, Рашково, Скравена, като всеки отдел се състои от 5-6 подотдела. Проверката започва вчера – 9 юли, и трябва да приключи в рамките на три дни. Според мен определеното време е крайно недостатъчно. Имам основание да твърдя това, тъй като през първия ден бе извършена проверка само в един от подотделите. Тя обаче не бе приключена и се наложи да продължи и през днешния ден. На този етап мога да кажа, че повечето от дънерите не са маркирани”, каза пред наш репортер Мартин Тинчев. По негови думи проверка на сечта в спрените три обекта в гората над село Краево, предоставени за дърводобив на фирма „Барези 1”,  все още не е започнала, въпреки че според констативния протокол на Изпълнителна агенция на горите това трябваше да стане от началото на тази седмица.


„До момента не са предприети действия за охрана, измерване и окачествяване на добитата дървесина в трите обекта на фирмата”, съобщи Тинчев.


На въпроса, има ли информация докъде стигна проверката за откритите в бившия стопански двор на село Радотина около 20 кубика борови трупи, на които липсва  контролна горска марка, председателят на Сдружение „За Ботевград” отговори: „Както Ви казах и предишния път, по случая тече полицейска проверка. Имам информация, че представител на Регионална дирекция на горите е бил на място и е измерил дървесината, след което тя е била натоварена и откарана в цех на фирма „Барези 1” в Трудовец. Мисля че това не е редно. До установяване на извършителя, боровите трупи трябваше да се съхраняват в склад на Изпълнителна агенция по горите или на община Ботевград.”.