Служители на ГДБОП разбиха трансграничен канал за копиране и клониране на разплащателни карти в България и страни от ЕС, съобщиха от МВР.

Специализираната полицейска операция е проведена на 22 и 23 май на територията на ГКПП Кулата, София и Перник, под ръководството на Върховна касационна прокуратура и с участие на прокурор от окръжна прокуратура - Благоевград.

От декември 2007 г. в ГДБОП е започнало разследването на лица, които са се занимавали с копиране на данни от електронни платежни инструменти, след което те източвали банкови сметки от разплащателни карти както в България, така и в страни от ЕС, се посочва в съобщението.

Претърсени са пет адреса на територията на София и Перник, откъдето са иззети преносими компютри със специализиран софтуер, четящо и записващо устройства, флаш памети за пренос на данни, различни разплащателни карти и документи за осъществявани банкови транзакции. Намерени са скъпи вещи, както и голямо количество евро и левове, за които съществува съмнение, че са придобити от престъпна дейност.

По информация на разследващите, печалбата от престъпната дейност на групата, била използвана за закупуване на недвижими имоти и луксозни автомобили.

Разследването по случая продължава. Образувано е досъдебно производство.