Ботевград, юли 2014 година. Малко след 21 часа. Младо семейство спешно се нуждае от лекарство за детето си. Трескаво обикалят из града, за да намерят отворена аптека. Уви - всичките девет аптеки са затворили. Надеждата им е "Кауфланд", където е отворено до 22 часа. Уви, и там аптеката е с работно време до 21 часа.
За притеснените родители няма друг вариант, освен да се качат в колата с болното си дете и да отидат в София, за да купят лекарство от нощна аптека.
От няколко години Ботевград и общината, в която живеят общо над 35 ООО души, нямат нощна аптека. Хората, на които спешно се е налагало да търсят нощно време лекарство, знаят какъв проблем е това. Излишно е да казваме, че тази ситуация реално заплашва и живота на хората, които са лишени от възможността да си купят медикамент.
Години наред аптеката при болницата бе денонощна. Имаше гише откъм Спешна помощ, което обслужваше пациентите нощно време. От доста време аптеката се отказа да работи нощем.
Картината в Ботевград не е изключение. Така е в цялата страна. По данни на Българския фармацевтичен съюз в 11 области в страната няма денонощни аптеки. Освен в малките градове, това се отнася и за големи областни центрове. Във Велико Търново например 260 000 души имат само една нощна аптека. Нощни аптеки няма във Видин, Монтана и още много градове. Причините са много. На първо място е, че собствениците на аптеки нямат изгода да работят нощем, защото приходите са нищожни. 24-часовият режим е лукс, защото в аптеката трябва да бъде назначен поне още един магистър-фармацевт, който да работи във времето от 22 до 8 часа. Това означава още една заплата и осигуровки, които за повечето аптеки са непосилен разход. "След като бяха орязани надценките върху лекарствата, назначаването на нов персонал е лукс за повечето собственици" - твърдя от българския фармацевтичен съюз и предлагат Цените на лекарствата в нощните аптеки да скочат с около 10%. Такова увеличение се иска за илачите на стойност до 50 лева, а по-скъпите да се продават с твърда надценка от 5 лева. Целта е по този начин да се компенсират разходите за нощния труд на фармацевтите.
Срещу това предложение обаче скочиха от пациентските организации, които се аргументираха, че в денощните магазини стоките не се продават по-скъпо отколкото в магазините, които работят до 22 часа. "Факт е, че много малко от аптеките работят денонощно, но хората ще скочат веднага срещу едно такова увеличение на цените на лекарствата", коментираха и от Асоциацията на собствениците на аптеки. Според тях под 5 на сто от близо 4000 аптеки в страната работят през нощта.
Общините да осигурят дотации, за да се стимулира разкриването на нощни гишета
в аптеките.Това е другото предложение, обсъждано в гилдията. Никак обаче не е ясно как общините могат да намерят средства, за да дотират поне една денонощна аптека в общинския център. В Ботевград проблемът с нощните аптеки има и още един нюанс. В общината няма нито една аптека, която да не е обирана. "Дори и да имаш желание да работиш до късно - 22 часа, а защо не и до полунощ, никой не ти гарантира, че няма да бъдеш нападнат. И СОТ да имаш, като влезе нападателят с нож, взима ти парите преди и да кажеш гък. Ако се отървеш без да те наранят, е цял късмет" - коментираха местни аптекари.
Така че, уважаеми съграждани, ако нощно време нещо ви заболи и ви потрябва аналгин, един валидол или лекарство за температура - няма откъде да си го купите. И вероятно няма и да има.