9 месеца отпуск при раждане на бебе ще се полага и за татковците. Това се обсъжда като мярка за стимулиране на бащите да отглеждат децата си, заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

В много европейски държави е практика отпускът по майчинство да се разделя между майката и бащата и ако единият родител откаже да се възползва от него, той се губи.

Практиката обаче може и да не подейства в България, поясни Лазаров.

Според него 9-те месеца, които се обсъждат може да позволят на бащата, както сега е за майката, да получава 90 на сто от месечната си заплата.

Работна група ще оформи законопроект за платено бащинство, който ще бъде внесен в МС. Промените, които ще позволят и татковците да получават пари, за да гледат децата си ще влязат в сила от началото на 2009 г.

В Исландия и Германия деветмесечната отпуска по майчинство по принцип е разделена на 3 части. Първата е задължителна за майката, втората е задължителна за бащата, а третата трябва да се разпредели между родителите, заяви Лазаров. Той обаче уточни, че екип от психолози ще помагат на работната група, изготвяща промените, за да се прецени колко време е подходящо и нужно един баща да отделя изцяло на детето.