По повод призива на сдружение „За Ботевград” и проф. Михаил Констатинтинов за налагане на мороториум върху сечта и износа на дървесина,  служебният зам.  министър на земеделието Георги Костов заяви: да се спре сечта изобщо или да се спре износът са крайни решения, които винаги са грешни, защото дърводобивът е единственият бизнес и поминък в някои райони на България. Георги Костов обясни, че ако годишно в България се секат около 8 милиона кубически метра дървесина, количеството на незаконно отсечената е под 1 милион. Това означава, че не всеки камион е незаконна дървесина, а един на 9-10 камиона.

"Поехме ангажимент към браншовите и неправителствените организации електронната система с разрешителните за сеч да бъде публична. Ще бъде качена на сайта на Изпълнителната агенция по горите и всеки ще може да види кога е издадено разрешение, от кого е издадено, на кого е издадено, какво ще се сече, в кое землище", поясни плановете за публичност на разрешителните Костов.
Нова идея, по която работи земеделското министерство, но изисква време, защото трябва да се обезпечи финансово, е всеки камион, който излиза от гората с дървесина, да бъде в публичното пространство, както SMS-ите в "Зелена" и "Синя" зона се изпращат при паркиране и те да пътуват с такъв SMS и да може да бъде проследен за къде пътува, с какво количество дървесина.