Служебният министър-председател на България проф. Георги Близнашки  поздрави участниците и гостите на  традиционния събор „Боженишки урвич” . „По тези места са ставали исторически събития, свързани със съдбата на целия народ. Ако сме българи, ще превърнем Боженица в място за всенародно поклонение” –тези думи на историка проф. Петър Мутафчиев припомни днес Георги Близнашки.
Кметът на общината Георги Георгиев му връчи почетен плакет на Ботевград, подчертавайки, че за премиера не може да се каже, че е гост  на тържеството, той като за него Ботевград е роден дом.
 Георги Близнашки и съпругата му Поля се качиха на крепостта  Урвич и разгледаха каменния надпис, който историците датират около 1376 - 95-та година.
Не брифинг пред журналисти премиерът Георги Близнашки отрече да има конфликт между него и президента Росен Плевнелиев заради проекта за „Визия 2020“ за взаимоотношенията между България и НАТО, в която Русия бе назована като „заплаха за националната ни сигурност“.
Документът щял да бъде готов още в неделя, а в понеделник ще бъде разгледан на заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Според Близнашки трябва да се търси дългосрочната перспектива по темата, а не страната ни да се ръководи от кризисната конюнктура.
„И двамата сме на мнение, че става дума за един начален, работен вариант. Друг е въпросът, че използвахме различни изразни средства, за да изразим своето отношение към този вариант. Все пак нека не се забравя, че макар и служебен министър-председател, аз нося политическата отговорност за този документ. Затова след кратко обсъждане в съвета при МС той беше върнат за доработване“, коментира Близнашки.

По думите му България би подкрепила евентуални санкции на Европейския съюз срещу Русия за вноса на луксозни стоки. "Нямаме принципни разногласия по повод на това, че както Европейският съюз, така и НАТО трябва да втвърдят своята позиция спрямо Русия, що се отнася до последните събития в Украйна", обясни той.

Според него в чисто практически план са били набелязани мерки за включване на различни нови формирования, които НАТО има. "Разбира се, че ще подкрепим, ще направим всичко необходимо, за да може в крайна сметка политическото ръководство в Русия да се съобрази със световното обществено мнение", допълни той.
Той заяви, че в началото на следващата седмица ще бъде назначен нов областен управител на Софийска област. По думите му в момента се обсъждат две-три кандидатури, но отказа да назове конкретни имена.


Над 1000 души днес празнуват на Боженишка поляна.