„БСП-Лява България” стартира предизборната си кампания в Софийска област на 6 септември – Деня на Съединението. Мястото също бе избрано неслучайно – Братската могила в Литаково. Там са погебани 72-ма антифашисти – българи, английският офицер майор Франк Томпсън, канадци, руснак и сърбин.  Тук са застреляни и цели семейства от Литаково, които са били помагачи и ятаци на партизаните от отряда „Чавдар”.
„Горд съм, че днес съм тук, защото Литаково е символ и знак на социалистическата партия.” – заяви лидерът на БСП Михаил Миков. Той припомни  декларацията от Казабланка от 1943 г., според която бойците от страните, които са в Хитлеристката коалиция, получават качеството на войници от  антихитлеристка коалиция.
Водачът на листата на БСП за Софийска област Корнелия Нинова благодари на хората от Ботевградския край, че всяка година водят децата и внуците си на Братската могила. „В центъра на нашата политика ние отново поставяме България и народа на България” – заяви тя.
На откриването на прездизборната кампания присъстваха и  останалите кандидати от листа на БСП за Софийска област - София Торолова, Станислав георгиев, Борислав Димитров. Сред тях на шесто място е д-р Веселка Златева, председател на общинската организация на БСП.
Кандидатите за депутати и много  граждани положиха цветя пред паметника на Братската могила и сведоха глави в знак на поклонение.
Откриването на предизборната камапания продължи с тържество в Литаково, на което присъстваха над 400 души.


a