Илиян Евтимов е един от най-добрите ни български играчи зад граница. Вече четири години той се състезава във Френското първенство за отбора на Елан Шалон.  От малък живее с родителите си във Франция, а по-късно заминава да учи в САЩ. Там завършва държавния университет “Северна Каролина”, където играе в колежанското първенство на САЩ. В кариерата си до сега 31-годишният състезател е носил екипите на Естудиантес (Испания),Виртус Болоня, Дойче Банк Скайлайнерс (Германия), АЕЛ Лимасол (Кипър), Елан Шалон. След като разбрахме,че е в България за кратко това лято, ние го потърсихме, за да разкаже малко повече за предстоящия му 5-ти сезон с екипа на френския Шалон.  (б.а интервюто е взето преди няколко седмици).


- Здравей и Добре дошъл в България! Знаем, че от малък живееш в чужбина и си прекарал много малко време в България. Въпреки това всяка лято се връщаш. Какво те води насам и какво ти липсва най-много? 


- “Много неща ме водят обратно в България. Семейството ми, корените ми, приятелите и не на последно място храната.”


 - Как определяш последния сезон с Елан Шалон?


 - “ В последния сезон имаше и спадове и изключително добри моменти за отбора. Смениха се много играчи, както и треньора, за да се постигне стабилност. Успяхме да се класираме за плейофите и бяхме на два мача, за да достигнем първите в класирането. Всички отбори бяха равностойни. За съжаление имахме много лош късмет със съдийството. Неминуемо това се отрази на този сезон, тъй като тези причини попречиха на класирането ни за европейска купа. Именно заради нас стана голям скандал във Франция с комисията на съдиите и всички отбори започнаха да подават контестации за най-малката съдийска грешка. За съжаление, ощетените бяхме ние. “


- В края на сезона в българския шампионат ръководството на БК Левски изрази амбиции да участва в Адриатическа и Евролига и да привлече най-добрите български играчи, които играят в чужбина. Сред тях беше спрягано и твоето име. Защо не стана и до къде стигнаха преговорите с теб?


- “Аз се срещнах с президента на Левски и говорихме. Имаше интерес от тяхна страна, но аз имам договор за още две години с Шалон.”


- Би ли дошъл да играеш един ден в България?


 - “Никога не се знае какви изненади може да ти поднесе съдбата.“


- Знаем, че вече имаш договор с Елан Шалон за още 2 години. Как определяш престоя си във Франция? 


- “Това е петият ми сезон с екипа на Шалон и определено мога да заявя, че за мен и семейството ми тук е нашия дом.“


- Какви са целите на отбора за следващия сезон?


 - Целите ни са да свършим в топ 5 в първенството на Франция (от 18 отбора). От както играя в Шалон сме поставили начало на една традицията да сме сред най-добрите отбори в шампионата и смятам да не нарушавам тази традиция.


 - Ще те върна малко назад. Знам, че си завършил държавния университет в Северна Каролина,САЩ, където си играл 5 години в колежанското първенство. Какво ти даде лично на теб американският ти период? С какви чувства се връщаш натам?


- “Този опит е безценен за мен. Трудно е с думи да се обясни какво е чувството да играеш на такова високо ниво. Все пак говорим за ниво, в което всеки мач се играе пред 20 000 зрители и е предаван по ESPN, NBC. На тренировките и мачовете ни присъстваха постоянно скаути като Лари Бърд , Нейт Макмилън, Вини Дел Негро. Пътувахме с частни самолети и отсядахме само в 5-звездни хотели. Всичко беше на най-високо професионално ниво. Разполагахме с частни учители, които ни помагаха с уроците. Но като цяло, дневната ни програма беше доста тежка.“


- Какво е усещането да играеш срещу звезди като Тони Паркър, Никола Батум, Джоаким Ноа, Травис Бест, Ърл Роуланд?


- ‘Най-впечатляващият играч от всички тях за мен е Травис Бест. Научих много от него през годината, в която бяхме в един отбор във Виртус Болоня. С Тони Паркър сме играли един срещу друг оше когато бях на 14 години. Разбира се това са играчи на високо ниво и винаги е удоволствие да играеш срещу тях. “


- Какво би казал на младите баскетболисти, които искат да стигнат един ден твоето ниво ?


- “Да тренират и да се трудят много. Да не забравят, че винаги има какво да се научи от по-опитните играчи.“


- Как ти се отразява семейният живот и с какво те промени бащинството?


 - “Семейният живот тотално ме промени. Сега вече всичко , което правя, е за тях. Всяка направена инвестиция е с цел да осигуря бъдещето на децата ми. За мен най-прекрасните моменти са , когато се прибера от тренировка и видя радостта в техните очи.”


- Следиш ли българското първенство?


- “Честно казано – не. Следя само финалите в първенството. “


- Какво не ни достига в България? Имаме само един отбор (младежи до 20год.) , който играе в дивизия А на Европейско първенство, а мъжкият ни национален отбор не е играл на Европейско първенство от 2011 година насам. Какво трябва да се промени според теб?


 - “Смятам, че най-голямата грешка е, че повиквателни за националния отбор получават предимно играчи, които обслужват интересите на ръководството и са им удобни. Във Франция например ръководството се води единствено от желанието за победа и понякога от предварителната селекция отпадат играчи, които са били много години в отбора, в името на това да се повикат други, които биха допринесли много повече за победата.”


- Има ли надежда някой ден да се присъединиш към националния отбор на България и ти, както го направи брат ти през 2010 г.?


- “Не. Не бих станал част от този цирк!“


- Какво очакваш от представянето на Франция на Световното в Испания?



- “Ще им бъде много трудно срещу отбора на Испания, но им пожелавам успех!”


- Ако твоето дете реши да се занимава с баскетбол, къде би искал да го направи ?


- “Всъщност Александър започва първите си тренировки следващата сряда в школата на Шалон, която е една от най-силните във Франция. Надявам се, той да се вслушва в съветите ми , както и в тези на чичо му Васко и дядо му Илия, както аз и брат ми сме се вслушвали в тези на баща ми. Мисля, че това до голяма степен ще предопредели пътят му в този спорт.”


Владислава Николова, bgbasket.com