Община Ботевград сериозно наруши нормативната уредба, след като обяви търг за продажба на общински имот, преди решението на Общинския съвет да е влязло в сила. Нещо повече, въпросното решение, с което съветниците са дали съгласие за продажба на общинския терен, е оспорено от Областния управител на Софийска област пред административния съд, което автоматично означава, че то не може да влезне в законова сила преди произнасянето на компетентния правораздавателен орган. 


 Случаят касае продажбата на общински имот от 6674 кв. м. , намиращ се до автомивката и газстанцията на входа на кв. Васил Левски в Ботевград. С решение №203 от 21.08.2014 г. Общинският съвет дава съгласие за продажбата на терена при първоначална тръжна цена от 347 050 лв. В последствие обаче Областният управител е сигнализиран от група съветници за грубо нарушаване на   Правилника за работа на Общински съвет Ботевград, изразяващ се в системно неспазване на сроковете за предоставяне на материалите, разглеждани на общинските сесии.  В конкретния случай дори, всички докладни, включае и оспорената,  са били предоставени  непосредствено преди самото заседание, което е отнело нормативно уреденото и защитено право на съветниците за предварителна подготовка по обсъжданите въпроси . Губернаторът на Софийска област е счел сигнала за основателен и е оспорил законосъобразността на въпросното решение пред Административен съд – София област, който пък от своя страна е образувал  дело и е определил разглеждането му в открито съдебно заседание за 13.11.2014 г.


 От оспорването на решението на  ОбС Ботевград следва, че то не влиза в сила, няма правно действие и не може да послужи като основание за предприемане на последващи административни действия от страна на общинската администрация. Явно тези обстоятелства обаче  изобщо не притесняват кмета на Община Ботевград, който въпреки оспорването, издава заповед и насрочва за 18.09.2014 г. публичен търг с тайно наддаване за продажбата на общинския терен, става видно от публикуваната обява в  брой 29 на общинския вестник.