Бившият директор на Агенция "Митници" Емил Димитров-Ревизоро и бившият заместник-министър на финансите Георги Кадиев попаднаха в словесна битка по bTV относно това кой се крие зад прякора Дебелия.

"Начинът, по който аз анализирам текста относно Дебелия, е следният: там пише - "На Дебелия не му излизат насрещните проверки", което няма как да е Асен Асенов, най-вероятно е на някой бизнесмен. Опитвам се да анализирам тези СРС-та и вадя извода, че Дебелия не е Асенов, а кой е, не знам", посочи Георги Кадиев.

"Никога не съм казвал и няма да кажа кой е Дебелия, но съм щастлив, че Кадиев е тук, защото той казва, че Асенов не е и това е прекрасно, снема отговорността от него и той ще каже кой е Дебелия", заяви от своя страна Ревизоро, като допълни, че за него зад този прякор се крие служител на митниците.

"За мен Иван Иванов е заместник-директор на НСБОП, офицер от МВР и заради това го разследва и военна прокуратура и ако за Кадиев той е бизнесмен, това си е негов личен проблем", коментира оше Димитров.

Георги Кадиев съобщи, че днес се провежда национално съвещание в Агенция "Митници" и призова директорите на дирекции и тези на районни митнически управления да не се подават на емоции и да няма оставки.

Ревизоро пък заяви, че митниците трябва да служат на държавата, а не на групировки.

Той също така изнесе данни, че министърът на финансите Пламен Орешарски е имал участие във фирма с безмитен магазин на ГКПП-Златарево в продължение на шест месеца, докато е бил министър.

Ревизоро попита Георги Кадиев дали му е известна фирма "Данет", която има безмитен магазин на ГКПП-Златарево и някой от неговите бивши началници да има 5% участие в нея.

Кадиев отговори, че министър Пламен Орешарски има 3% в нея, но далеч във времето е излязъл от фирмата.

На въпрос на Ревизоро дали счита, че шест месеца, докато Орешарски е бил министър, е имал някакви взаимоотношения с тази фирма, Кадиев каза, че това не му е известно и не е държал сметка на министър Орешарски и е напуснал поради други причини.

Кадиев и Димитров остават на различни мнения относно напускането на трима директори от Агенция "Митници".

Кадиев каза, че това не е уволнение, а подадена оставка и още през 2006 година Асен Асенов е обмислял ход за напускане на институцията с мотива за умора.

Според бившия заместник-министър на финансите при Асенов има и демотивация, защото държавата не го е защитила достатъчно при последните нападки.

Освен това Асенов имал и здравословни проблеми наскоро. Кадиев допълни, че той е завършил е международни отношения в Москва и заради това го уважава.