Над 2 млн. кубика е незаконно отсечената дървесина в България и сивият сектор печели от това над 100 млн. лева, сочи докладът на WWF /Световен фонд за дива природа/ за незаконния дърводобив в страната. Според Александър Дунчев, експерт към WWF, незаконната сеч се извършва със съдействието на държавата и контролните органи, и то все по-често там, където има регламентиран добив.


Най-големите корупционни схеми са при експедицията и транспорта на незаконната дървесина. С един превозен билет за един ден камион, натоварен с незаконна дървесина, може да направи няколко курса, а накрая в горското стопанство се отчита само един курс.


Много често качествена дървесина се описва като нискокачествена. „Трудно се хваща понякога това. Особено когато дървата са натоварени в камиона, на контролните институции не им се занимава да проверяват и щетите от това достигат до 50 лева на кубик. Държавата и общините докладват, че са добили и продали много по-големи количества дърва за огрев, отколкото теоретично трябва да има в тази гора", обясни Дунчев.


Един от районите, в които WWF е провеждала наблюдения, е община Ботевград. Те са осъществявани съвместно със сдружение “За Ботевград”.  Данните от доклада се разминават сериозно с данните на Изпълнителната агенция по горите, според които незаконно отсеченото е над 100 хил. кубика годишно. „Това е очевиден пример как системата на горите в България не работи или ако работи, то не е в полза на обществения интерес”, коментира Мартин Тинчев от сдружение „За Ботевград”.


Тинчев пресмята, че незаконната сеч от 2 млн. кубика е 1/4 от общия добив в страната, който достига около 7 млн. куб. метра. „Цифрата е колосална, но смятам, че и тя е занижена в пъти. Елементарната математика показва следното: 2 млн. куб. метра дървесина, разделени на 365 дни в годината, правят около 5500 кубика на ден за цялата страна. Ако разделим 5500 на 170, колкото са горските стопанства в България, получаваме 32 кубика, тоест кражбата на дървесина е само 32 кубика на ден в едно горско стопанство. Това е смешно, числото е най-малко два пъти по-голямо. Освен това в тази сума не влиза незаконно отсечената дървесина от частните и общинските гори, където проблемите са още по-големи”, коментира Тинчев.