Емоционалнен разказ за пътуването на един емигрант от България към Франция,  за трудната среща с друга култура, за носталгията  - това е спектакълът „Монолог с куфар” на световно известния мим Герасим Дишлиев. Това е разказа само с жестове и малко думи, но разтърсващ публиката навсякъде по света.
Герасим за първи път показва автобиографичния си спектакъл пред публика в Ботевград, мястото, където е живял 18 години.
„Познавам 99 процента от хората, които са в залата. Спомям си всичко” – развълнувано каза той. И игра вдъхновено във възможно най-неподходящото място за театрална постановка – зала „Орханиец” в историческия музей. Претъпкана от зрители, останали почти без въздух. Един от публиката даже припадна и трябваше представлението да спре за малко. В очите на  мнозина от зрителите имаше сълзи.
Герасим Дишлиев включи Ботевград в европейското си турне, което изминава обратния път на емигранта - от Франция към България. Той минава през 7 страни и играе спектакъла си в 34 града.
Ботевград бе една от емоционалните спирки в това пътуване.
Сред публиката в зала „Орханиец” бе  и майка му – Славка Дишлиева, обичана и дългогодишна учителка по френски език в Ботевград и Правец.