Официалното представяне на книгата „Куфарът на брат ми” се състоя тази вечер в Историческия музей на града. Директорът на музея Тодорка Коцева представи нейния съставител -  Невена Дишлиева, чието детство е преминало в Ботевград. Тя е завършила езиковата гимназия в Правец. След това продължава образованието си в Софийския университет, където завършва българска филология и руска филология. По-късно завършва изкуствознание в Нов български университет. Невена Дишлиева е собственик на издателство. Превела е над 40 произведения от английски език. Живее в София.
Пред присъстващите гости Невена Дишлиева сподели, че за първи път представя своя книга в Ботевград и е много развълнувана.

„Книгата е дълбоко свързана с този град и със семейната ни биография. Наскоро ми подариха една табелка, на която пише, че домът е там, откъдето започва твоята история. Моята история започва от Ботевград. Оттук започва емигрантския път на повечето ми приятели, които в началото на 90.те завършиха езиковата гимназия и заминаха да учат навън. Повечето от тях не се върнаха, семействата им са пръснати по света”, каза при представянето Невена Дишлиева.

Заглавието на книгата е реплика към спектакъла „Монолог с куфар” на нейния брат – световноизвестния мим Герасим Дишлиев, който също беше сред гостите в зала „Орханиец” на музея. Ботевградчани имаха възможност да се насладят на неговия спектакъл през миналата година.

Книгата съдържа 22 истории на хора, които Невена Дишлиева познава лично. „Това е книга, която предразполага към връщане в спомените. Също така е книга с отворен край, която ще бъде дописвана с всяко четене и с всеки следващ читател”, каза тя. 

По време на представянето бяха показани интервюта с хора от различни държави, с които Герасим Дишлиев се е срещал случайно по време на своето европейско турне. Общото в изказванията им бе, че куфарът всъщност означава свобода.

Мечтите ни трябва да са големи, за да не ги губим от поглед, когато ги преследваме. Тези думи на известния мим прозвучаха като пожелание към гостите в залата.
 
Книгата „Куфарът на брат ми” може да бъде закупена в музея, съобщиха организаторите на събитието.