Споровете за вредите и ползите от алкохола в международната медицинска общност не спират. Този път американски лекари издигат хипотезата, че консумацията на една чашка алкохол ежедневно може да укрепи костите и да предотврати вероятността от счупвания.

Изследване на Медицинския център Montefiore и Медицинския колеж „Алберт Айнщайн” в Ню Йорк, показва, че ежедневната чаша алкохол намалява с 20 процента риска от счупване на бедро, предаде ИТАР-ТАСС. Терапевтите обаче са установили, че превишаването на тази доза (над две чаши алкохол на ден) води до обратния ефект, повишавайки с 40 процента риска от опасни счупвания.

Установено е, че алкохолът в малки количества увеличава плътността на минералите в костите и блокира изтъняването на костната структура на скелета, пише БГНЕС. Човек, който пие редовно по чашка вино или друга алкохолна напитка, е предпазен от остеопорозата, артрита и други костни заболявания.

Медиците твърдят, че благоприятните свойства на алкохола се състоят в неговото влияние върху циркулацията на нивата на хормона естроген, който от своя страна подобрява здравината на костите.