Научните спорове за вредата и ползата от алкохола не спират. Този път американски специалисти изказаха мнението, че употребата на едно питие концентриран алкохол дневно (до 50 мл!) е в състояние да укрепи костите и така да намали риска от счупвания.

Според резултатите на учените от Медицинския център "Монтефиоре" (Montefiore Medical Center) и Медицинския колеж "Алберт Айнщайн" в Ню Йорк всекидневно изпиваната доза алкохол намалява риска от счупване на бедрената кост (най-здравата в човешкото тяло) с поне 20%.

Едновременно с това обаче учените предупреждават, че надхвърлянето на тази доза има изцяло обратен ефект - увеличава риска с 40%.

Американските специалисти твърдят, че малките дози алкохол увеличават костната плътност, като блокират механизма на изтъняване на костите. По този начин, според ревматолозите, цитирани от АМИ-ТАСС, човек, който пие по чаша вино или 30-50 мл концентрат на ден е с по-малък риск от поява на остеопороза, артрит и други мускулно-скелетни заболявания.

Научното обяснение на този факт, смятат специалистите, е, че алкохолът повлиява благоприятно на циркулацията на естроген в тялото, а той има отношение към здравината на костите.