Началникът на подразделението на Напоителни системи в Ботевград категорично отказа да се ангажира с конкретен срок за отстраняване на аварията, довела до нарушаване на водоснабдяването на вилните зони „Зелин”, „Лозята” в Трудовец и в Скравена. Течът е възникнал в участъка между рибарниците и МВЕЦ „Бебреш”.  


„Ако кажа, че повредата ще бъде отстранена до половин или един час, това може да не се случи и тогава ще излезе, че съм излъгал хората. Поради тази причина няма да се ангажирам със срок. От вчера работим за отстраняваме на аварията. Все още не сме стигнали до нея, защото източваме водата от тръбата”, каза пред наш репортер Валентин Петков.


Силно притеснение и съмнение, относно истинската причина за извършващия се спешен ремонт на главния довеждащ водопровод, буди категоричният отказ на началника на „Напоителни системи“ - Ботевград да се ангажира дори с абсурдно дълги срокове за възстановяване на водоподаването от порядъка на 10,15 и дори 30 дни. Видимо притеснен, той съобщи, че миналия петък е предупредил устно управителя на ВиК Бебреш за това, че водоподаването във вилните зони ще бъде спряно заради отстраняване на авария. По думи на Валентин Петков, Напоителни системи – клон София са уведомили ВиК с писмо, изпратено на 13 октомври - сутринта, че поради необходимостта от спешно отстраняване на аварията ще бъде спряна водата от 12 часа същия ден. 


От ВиК Бебреш ни предоставиха въпросното писмо. То е получено в 11.10 часа на електронната поща на общинската фирма. В писмото също не е упоменат конкретен срок за отстраняване на аварията. 


На въпроса дали местното дружество ВиК продължава да черпи вода от язовир „Бебреш” без да е в договорни отношения с Напоителни системи, Валентин Петков отказа да отговори. „Не съм упълномощен да давам информация”, допълни той. Петков вметна, че за преустановяване на водоподаването в случая няма друга причина освен възникналата авария. 


Съмненията, че за преустановеното водоподаване е възможно да е налице и друга причина освен аварията, са напълно основателни. Освен нежеланието да се посочат каквито и да е срокове за отстраняването й, и други факти говорят за възможна причина, различна от официално обявената. Преди три години Напоителни системи спряха водата на вилна зона „Лозята” в Трудовец именно заради неуредени финансови проблеми с ВиК Бебреш. Конфликтът между двете дружества датира от 2004 год. Това се посочва в публикация на електронната страница на Напоителни системи от 23 септември 2010 год. В нея се казва, че ВиК е осъдена да заплати на Напоителни системи сумата от 46 752 лева, заедно с лихвите. 


„Още през 2008 година комисия от „Напоителни системи” ЕАД и Регионална дирекция по хидромелиорации-София констатира 8 незаконни отклонения от главния тръбопровод, собственост на Дружеството. Чрез незаконните отклонения се подава питейна вода за град Ботевград и селата в общината. По предварителни разчети на „Напоителни системи” ЕАД, ВиК „Бебреш” дължи на Дружеството 160 000 лева за 2009 г. и 2010 г.”, се посочва още в публикацията. Пълният текст може да прочете ТУК: