На 15 октомври 2014 г. успешно приключи прилаганата за трета поредна година Схема за кредитиране със средства на ДФ „Земеделие” на лица с одобрени проекти по Националната програма по пчеларство (НПП). Финансовият инструмент даде възможност на по-голям брой земеделски производители да осигурят необходимите средства за реализация на одобрените им проекти по мерки Б и Г от НПП. По тях се подпомагат разходите за закупуване на препарати за борба срещу вароатозата, за закупуване на кошери, пчелни семейства и пчелни майки. Така ДФ „Земеделие” спомага за повишаване усвояемостта на средствата по програмата, които са предимно от бюджета на Европейския съюз.


В хода на прилагане на Схемата са подписани и финансирани 98 договори за кредит на стойност близо 419 хил. лв., които се предоставиха с намален лихвен процент в размер на 5% годишна лихва. С одобрената за изплащане финансова помощ са погасени изцяло 95 кредити на стойност близо 404 хил. лв., което означава възстановяване на над 96% от дадения ресурс.
Предстои подготовка за новия прием на заявления за подпомагане по НПП, като през 2015 г. ДФ „Земеделие“ очаква по-голям интерес към схемата за кредитиране на одобрени проекти по Националната програма по пчеларство. Подробна информация за кандидатстване по схемата за кредитиране ще се публикува на адрес: www.dfz.bg/bg/darzhavni-pomoshti/-kreditirane-programa-pchelarstvo