От 05 до 18 март 2020 г. пчеларите могат да кандидатстват за подпомагане по мерки А, Б и Е от Национална програма по пчеларство (НПП) 2020-2022г. Документи за настоящата финансова година ще се приемат в централно управление на ДФ „Земеделие“ – Разплащателна агенция. Приемът се осъществява съгласно заповед на изпълнителния директор на институцията, публикувана на сайта на ДФЗ – РА. 


По Мярка А ще се приемат заявления за подпомагане за дейност 2 „Обмен на знания и добри технологични практики за отглеждане на пчелните семейства“ и за дейност 3 „Популяризиране на българските пчелни продукти, чрез организиране на базари, в които участват местни пчелари“. 


По Мярка Б пчеларите могат да кандидатстват за дейност 3 „Изследване на пчелните семейства за наличие на нозематоза и нейното разпространение на територията на страната“. По Мярка E приемът е отворен за дейност 3 (тема) „Мониторинг на остатъци от пестициди в пчели от райони с интензивно земеделие“.


Националната програма по пчеларство за периода 2020-2022 г. е одобрена от Европейската комисия с Решение за изпълнение (ЕС) 2019/974 от 12 юни 2019 г. Програмата е с общ бюджет от близо 19, 2 млн. лева, от които 50% са осигурени от ЕС и 50% национални средства. За 2020 година финансовият ресурс е в размер на 6 399 307 лева.


Пчеларите могат да изтеглят образец на заявлението за подпомагане от интернет страницата на ДФЗ-РА. Там е публикувана и информация за условията за финансиране по мерките от НПП 2020-2022 г. Заинтересованите от пчеларската програма, които нямат онлайн достъп, могат да се осведомят и на място - в централно управление на ДФЗ-РА, в отдел „Пчеларство, мляко и интервенции“ на дирекция „Селскостопански пазарни механизми“.