Софийският районен съд осъди на 5 години затвор Валентин Димитров - Вальо Топлото за това, че в качеството си на управител на фирмата "ПРО МАРК" ЕООД не е декларирал пред БНБ сделки за над 10 млн. лв.

Димитров бе оправдан по всички останали обвинения, които прокуратурата му повдигна - отново за нарушения на валутния закон.

Районният съд оправда Димитров по обвинението, че в периода 1999 - 2003 г. на територията на гр. Куфщайн, Австрия, Димитров е извършвал финансови сделки в нарушение на валутното законодателство на България.

Прокуратурата твърди, че предоставените от него финансови кредити и сделки с ценни книжа са за близо 5 млн. лв. Защитниците на Вальо Топлото заявиха, че присъдата е изключително тежка.

Той от своя страна по-рано заяви пред съда, че нито едно от обвиненията срещу него не е доказано и поиска оправдателна присъда.

"Този случай целеше определен резултат, който няма нищо общо с правосъдието", каза още Димитров пред съда.

Той допълни, че ако заличеният днес от съда свидетел - австрийски банков служител, бе дошъл в съда, щяха да бъдат доказани неща, които да го оправдаят окончателно.

Вальо Топлото допълни, че е използвал кабинета на австрийския банков чиновник Маркос Валеруц в спестовната каса в Куфщайн, където се срещал със свои контрагенти, но въпреки това не е финализирал нито една от сделките, за които прокуратурата твърди.

Според Димитров публикациите в медиите са причина голяма част от обществото да мисли, че парите от сметките му са откраднати от столичната "Топлофикация", макар средствата му да били отпреди той да е започнал работа там.