Софийски градски съд определи ефективна присъда 5 години лишаване от свобода за Боян Георгиев за това, че поради непредпазливост е причинил смъртта на Емил Трифонов - Кембъла.

Съдът определи присъдата да се излежава при лек режим и отне правото на шофиране на Боян Георгиев за срок от 7 години.

Неговият коментар след делото беше: „Не съм карал пил", след което избягваше журналистическите въпроси.

Родителите на Емил Трифонов заявиха, че са доволни от присъдата, а прокурорът по делото заяви, че тази присъда слага началото на ефективните присъди в случай на причиняване на инцидент в пияно състояние.

Съдът определи обезщетение по 50 хил. лв. на всеки член от семейството.

Родителите на Кембъла заявиха, че какъвто и да е бил размерът на иска, нямало да го обжалват и че ако Боян Георгиев се е отнесъл по-човешки с тях и е изказал съжаление, нямало да го съдят като граждански ищци.

По-рано днес прокуратурата поиска 4 години лишаване от свобода за Георгиев поради утежняващите вината обстоятелства, а адвокатът на родителите - 6 години затвор.
Според автотехническата експертиза Георгиев е карал със 135 км./ч. при разрешени 80.

Според експертното заключение, ако Георгиев е спазил ограничението, при създалата се обстановка на пътя е щял да може да реагира, без да се стигне до ударите с другите два автомобила.

Другото утежняващо вината обстоятелство са констатираните 1,9 промила алкохол в кръвта на Георгиев.

Адвокатът, представляващ близките на Кембъла, поиска не по-малко от 6 години и половина затвор за Георгиев като изтъкна силната връзка между семейството и Емил Трифонов - Кембъла, който е бил тяхна опора.

Според защитата на подсъдимия на делото трябва да има още един подсъдими това е водачът на реното, предприело изпреварване пред мерцедеса, управляван от Георгиев.

Защитата твърди също така, че шофьорът на реното е причинил инцидента с поведението си, като грешно е преценил ситуацията и е предприел изпреварването, без да съобрази, че пресича пътя на идващия с действително превишена скорост мерцедес.