Шифърът на Леонардо влезе в новите паспорти. Документите ще имат скрити изображения, досущ като тези в бестселъра. Връх Шипка, Народното събрание и известният ритон са част от снимките, които МВР ще сложи в новите тескерета. Фотосите ще бъдат офсетови и вградени в специалния защитен фон на документа. Така изображенията ще могат да се виждат само със специално четящо устройство от граничните служби.
Издаването на паспорти с вграден в тях чип ще започне още в края на годината. За началото МВР ще сложи чип само в задграничните документи. В електронния носител ще бъдат кодирани биометричните данни. Засега там ще влязат снимката и подписът на всеки българин. През 2009 г. към тях ще се прибавят ирисът и пръстовите отпечатъци. Засега не е ясно дали в чипа ще има информация за кръвната група и религията, както е в Гърция и други страни в ЕС.
В електронните данни се включва и цялата персонална информация на всеки гражданин. Със специално четящо устройство, каквото ще има на всеки граничен пункт, полицаите ще могат да видят трите имена, ЕГН-то, датата на раждане и номера на паспорта.
Освен чип в новите документи ще има и вградена антена. Устройство ще помага за разчитането на чипа със специалния четец.
МВР ще пусне нови задгранични документи от всички видове. Така скрити изображения ще има в задграничните паспорти на гражданите, служебните документи и дипломатическите и моряшките тескерета.