Административният съд, София обяви решението си по делото за Наредбата за определяне размера на местните данъци на Столичния общински съвет.

Съдът е приел, че една от оспорените от жалбоподателите норми - чл. 41, ал.1 от Наредбата, засягаща данъка върху леките автомобили, следва да се обяви за нищожна, тъй като е вътрешно противоречива и практически неприложима.

Посочената норма е материално незаконосъобразна, като порокът й е толкова съществен, че прави изпълнението й невъзможно.

Съдът е приел, че действията на СОС на 06.03.2008 г. са извършени при изчерпана времева компетентност и в нарушение на предвидената в закона процедура.

Продължаването на заседанието на тази дата не може да доведе до т. нар. спиране на часовника, каквато процедура в правото не съществува.

С решението си съдът е отменил също така няколко разпоредби на Наредбата, като е приел, че с определянето на данък извън минималните и максималните граници, предвидени в Закона за местните данъци и такси, СОС е излязъл извън рамките на предоставените му правомощия.

След обявяването на нищожността и отмяната на посочените разпоредби гражданите ще плащат минималните размери на данъците, предвидени в закона. Дело № 2051/2008 г. срещу по-високите данъци в София бе образувано по жалби на гражданите Добри Божилов и Тодор Тодоров срещу Наредбата за определяне на размера на местните данъци, приета от Столичния общински съвет.

Към делото е присъединена и жалбата, подадена от областния управител на София Тодор Модев. На 18.03.2008 г. Софийската градска прокуратура внесе в съда протест срещу наредбата на СОС, но след няколко часа протестът беше оттеглен.

С оспорената Наредба се уреждат детайлно видовете и размера на местните данъци: върху недвижимите имоти, върху наследствата, при придобиване на имущества по дарение или по възмезден начин, върху превозните средства, патентен данък, както и начинът и срокът за плащането на данъците от гражданите.

Решението на Административен съд София- град не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.