Днес официално бе представен персоналът, който ще обслужва двата центъра за настаняване от семеен тип – „Д-р Петко Иванов” до бившия завод „Чавдар” и „Д-р Иван Цветков” в ЖК „Васил Левски”. За управител на центровете е назначен Димитър Манолов, който бе главен редактор на вестник „Балканец”.


Кметът Георги Георгиев също присъства на представянето. Той пожела добър микроклимат в самия колектив, както и между колектива и бъдещите обитатели на центровете. Също така градоначалникът призова хората, които от тук нататък ще стопанисват сградите, да полагат грижи за опазване на материалното имуществото. 


„Децата ще бъдат настанени по едно и по две в стаи. Общият им брой ще бъде малък за разлика от сегашните домове. Всичко това довежда до една много по-голяма отговорност. Моята идея е, че трябва всички, които започват с мен днес, да приемат тази работа като кауза и да я защитават през цялото време, защото това действително е нещо много отговорно – грижата за тези деца е 24 часа в денонощието, без почивни дни, за да се чувстват те като в свое семейство”, каза Димитър Манолов.


На този етап в двата центъра ще работят общо 19 човека. От 1 януари следващата година ще започне настаняването на децата. Те са от Дома в село Видраре и са на възраст от 7 до 34 години, но някои от тях изглеждат като 5-годишни. Това съобщи още управителят на двата центъра. 


През настоящия и следващия месец персоналът на центровете ще посещава Дома в селото, за да се запознае с индивидуалните особености на всяко едно дете и със средата, в която то се отглежда. В същото време на децата също ще бъде предоставена възможност да се адаптират към обстановката в центровете в Ботевград.


Да припомним, че центровете са изградено по проект „Ние сме част от Вас” по оперативна програма към Министерството на регионалното развитие. Те ще гарантират правото на деца, лишени от родителска грижа, на семейна среда и на достъп до качествена грижа и услуги според индивидуалните им потребности.