Младежкият духов оркестър отбеляза с концерт своя 50-годишен юбилей. Събитието се състоя тази вечер в зала „Арена Ботевград”. В началото бе показан късометражен филм, който проследи моменти от историята на оркестъра. Последва изпълнение на българския химн. Близо два часа младите музиканти представиха пред многобройната публика популярни български маршове, народни хора, класически произведения, обработки на популярни поп и рок песни.


В празничната програма взеха участие мажоретните състави с ръководител Иванка Христова и нейната помощничка Стела Бенчева, младите певици Любомира Вушева и Габи Партовска и гостуващата танцова двойка от Денс студио.
По време на концерта бе показан кратък видео материал, който запозна публиката с усилената работа на младите музиканта и техния диригент, както и с подготовката на мажоретния състав.


В края на концерта Константин Гайдарски покани на сцената всички бивши оркестранти. Заедно с настоящите те изпълниха марша „Бдинци”.


По повод празника на Младежкия духов оркестър, с почетен медал на Ботевград бяха удостоени Асен Донев, допринесъл за създаване и утвърждаване на оркестъра, и Тодор Василев – за активна художествено-творческа дейност в оркестъра.
Отличията бяха връчени от кмета Георги Георгиев. В поздравително си слово той подчерта, че "Младежкият духов оркестър е една от забележителните ярки реклами на Ботевград”.


Младите музиканти и техният диригент получиха поздравителни адреси от общинското ръководство и председателя на ОбС Йорданка Лалчева, от партийни и неправителствени организации, от културни институции, оркестри от други населени места, спортни клубове, училища, фирми. Освен това получиха и подаръци – музикални инструменти, закупени от Община Ботевград, „Балкангаз” ЕООД, фирма „Цеки – Марин Захариев”. Парична сума в размер на 200 лева бе предоставена от „Сириус комерс”.
Юбилейният концерт бе осъществен с финансовата подкрепа на фирма „Лекс груп”.


Младежки духов оркестър Ботевград е създаден през 1964 година от Димитър Войнов. Той е диригент на оркестъра в продължение на 40 години. През този период огромен брой младежи успяват да се докоснат до магията на духовата музика.


През последните 10 години диригент на състава е Константин Гайдарски, който започва да се занимава с музика именно в младежкия оркестър.


И двамата диригенти са награждавани през годините. Димитър Войнов е удостоен със званието "Заслужил гражданин на Ботевград", а Константин Гайдарски е носител на почетен мадал на Ботевград



През 2004 год. към оркестъра е основан мажоретен състав с 20 момичета. Днес техният брой е 180.


Младежкият духов оркестър е носител на редица награди от престижни български и международни фестивали.