Г-н Живков, как се стигна до поканата за участие в правителството?


- Още в самото начало искам да подчертая, че този пост не е бил самоцел за мен. Поканата дойде от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. В първия кабинет на Бойко Борисов тя бе заместник-министър на околната среда и сме работили съвместно по много проекти. Тогава, като областен управител на Софийска област, имахме най-много спечелени проекти по Оперативна програма "Околна среда". На второ място в мотивите й бе, че аз идвам с богат опит от изпълнителната власт - като кмет и областен управител на Софийска област.


Кои са ресорите, за които ще отговаряте?


- В министерството ще отговарям за няколко дирекции, в това число Дирекцията за политики и управление в областта на околната среда, 1б-те РИОСВ в страната, Изпълнителната Агенция по опазване на околната среда. Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/.


В следващия програмен период до 2020 година МОСВ има нелека задача да представи и защити проекти за над 3 милиарда лева. Какви ще бъдат приоритетите?


- След няколко дни ще мога да говоря с конкретни цифри. Сега обаче мога да кажа, че първият успех на кабинета е възобновяване на плащанията по ОП "Околна среда", които бяха. замразени миналата година. Най-вероятно ще има санкции и стойността на проектите ще бъде редуцирана с 9.25%. Що се отнася до следващия програмен период, надявам се да наложим политиката на открит диалог с гражданите, общините, бизнеса и неправителствените организации.
Опазването на околната среда трябва да се наложи като приоритет на местните власти и на националната политика. Искам да подчертая голямата отговорност на местните власти в този аспект. Това са хората, които първи могат да сигнализират за екологични проблеми, първи могат да дадат мнение или да предложат решение.


През 2012 година бе направен опит за промяна в Закона за водите, но не се финализира. Предложението за окрупняване на ВиК-сектора не бе посрещнато еднозначно.


При всички случаи ще се наложи промяна в Закона за водите и Закона за управление на отпадъците. Специално идеята за окрупняване на ВиК-дружествата - това е европейска практика и политика. Трябва да има окрупняване, но не това е най-важното. По-важна е политиката в този сектор. А тя е, че водопроводната мрежа е остаряла и трябва да бъде подменена.
Преди време бяха правени изчисления колко средства са необходими за подмяна на водопроводната мрежа в страната - цифрата е 7 милиарда лева. Много по-оперативно и по-прозрачно е този огромен ресурс да се разпредели между по-малко на брой бенефициенти,  отколкото на стотици малки общински дружества.