Г-н Наков, как ще коментирате обвиненията, които шефът на Напоителни системи отправи към общинското дружество ВиК, че черпи вода от осем нелегални байпас връзки, която не минава през пречиствателна станция, доставя се на гражданите, за което те плащат, но общинското дружество не я плаща на държавната компания?


Това въобще не е вярно. За осемте байпаса, които са, ние имаме разрешително за ползване от Басейнова дирекция, на което срокът е до 2027 година. В разрешителното са изброени всички населени места, за които директорът на Напоителни системи твърди, че се краде вода. Това са Ботевград, вилна зона Зелин, Трудовец, Врачеш, Литаково. Вик Дружеството разполага и със схема, одобрена през 2007 година, за осемте отклонения, подписана от представител на Напоителни системи. В момента не черпим вода от тръбата, която е за нас от язовира, тъй като годината беше такава, че всичките ни водохващания са пълни, имаме много вода. Дори да черпим от байпаса, нито един байпас не влиза директно във системата за водоснабдяване. Основният водопровод, които идва за Ботевград, е от Чешковица – ф 500. Има един байпас, който влиза в него и след това отива в пречиствателната станция, водата се пречиства – дали е от Чешковица или от язовира, и идва в Ботевград пречистена. Същото важи за Трудовец, Врачеш и т.н. Така, че твърдението, че водата не се пречиства, не е вярно. Единственото вярно твърдение в цялото изказване на г-н Методиев е, че все още нямаме договор с Напоителни системи за доставка на вода. Не знам доколко вината е наша, но откакто аз съм управител на общинската фирма, съм написал шест писма, в които настоявам за среща, за да уговорим условията за доставка на вода, като цени и количества. Имах предложение да плащаме твърда цена всеки месец, имах предложение да плащаме на количество използвана вода. Проведохме две-три срещи с тях, но не стигнахме до разумно решение за нас.


Напоителни системи предлагат висока цена?


Да, цената, която предлагат, е висока. Възнамеряваме на продължим разговорите. Истината е, че „ВиК Бебреш” е инициатор на разговорите, за да се сключи този договор.


Как си обяснявате тогава тази атаката от страна на Напоителни системи? Между другото през последните 10-15 години, откакто язовирът се ползва за питейни нужди в Ботевград, периодично избухват скандали между Напоителни системи и общинското дружество. Как си обяснявате атаката сега?


Не мога да дам точен отговор. Нямам представа каква е причината. Напоителни системи не е плащало заплати на служителите и работници си от пет-шест месеца, доколкото знам. Трябват им средства, огромни средства. В същото време те не изпълняват никаква стопанска дейност. Аз поне не знам миналата или по-миналата година да са напоявали земи в Община Ботевград. Разчитат единствено на приходите от язовирите. Целта на всеки ръководител е да събере максимално повече пари за дружеството си, да плати заплатите и т.н.


Ако се стигне до сключване на договор между ВиК и Напоителни системи, това означава ли, че общинската фирма ще плати за трите години назад, за които не е имало договор?


Ние имаме едно задължение, което сме го признали, не сме го платили, но то ни е заведено в счетоводните документи. Мисля, че беше около 40 000 лева. Не можем да избягаме от това задължение. При възможност ще се издължим, но за другите количества, които не са признати от предишното ръководство на ВиК и не са осчетоводени, няма как да заплатим. Още повече че, както вече споменах, тази година сме ползвали малко вода от язовира.