На състоялата се на 27-ми ноември редовна сесия на ОбС Ботевград, кметът Георгиев категорично отказа да отговори на Питането, внесено от общинския съветник Иван Гавалюгов. Това е прецедент в дейността на местния парламент, тъй като и по закон кметът е длъжен да отговори на внесените по надлежния ред въпроси на съветници на следващото заседание, каквото се явяваше последното, проведено миналия четвъртък. 


Ето и самото питане:


Уважаеми г-н Кмете,


на последната извънредна сесия на ОбС Ботевград, бе прието Ваше предложение за преместване на ново място за съхранение на здравите мраморни плочи, демонтирани при ремонта  на централния площад в Ботевград, а счупените такива да бъдат изхвърлени. На самото заседание Ви зададох няколко свързани с това решение въпроса, но тогава явно нямахте необходимата готовност да ми отговорите. Поради тази причина бих желал да предоставите повече информация на следното мое питане:


1. Какво е количеството на мраморните, гранитните и друг вид плочки и настилки, демонтирани и оставени на съхранение при ремонта на площадното пространство  в централната градска част  на Ботевград ? Моля, предоставете конкретна количествена информация, както и официални документи, удостоверяващи количеството и състоянието на демонтираните и оставени на съхранение мраморни, гранитни и други плочи, както и мястото на съхраненито им.


2. Какво е количеството на паветата, демонтирани при ремонта на улици и пространства в централна градска част на Ботевград и къде се съхраняват те ?


3. Има ли разлика между първоначално складираните количества настилки ( мраморни, гранитни плочи и павета ) и актуалната към днешна дата наличност на всеки един вид ?  Ако има разлика, моля, дайте подробна информация на какво се дължи тя ? Моля, подкрепете информацията си с официални протоколи и други документи, удостоверяващи първоначалното и актуалното количество на горепосочените настилки


     С уважение: Иван Гавалюгов


 


И тъй като кметът не посочи никакви основателни доводи за отказа си да отговори на горните въпроси, остават съмненията дали този негов отказ по някакъв начин е свързан с кражбите от изминалите няколко дни, извършени  в обекта на ВиК - бивш бетонов възел, където са били складирани, ако не всички, то поне една част от въпросните плочки. Освен това, интресно е да се разбере и дали отказаният отговор, от страна на кмета, има нещо общо и със складираните и положени павета в прословутото му имениe над с. Новачене.