Днес, 2 декември, представителите „Елаците Мед" и „Геотехмин" Аделина Божичкова, Боряна Керемидска, Магдалена Йорданова, Даниела Мишева и Ивайло Георгиев предоставиха за всички ученици от І до VІІІ клас на двете училища в Етрополе СОУ „Христо Ясенов” и ОУ „Христо Ботев” по 1 килограм ябълки.
В красиво изработените пакети, освен ябълките, имаше по една брошура с историята на ябълковия плод, начин на консумиране и ползата от постоянната употреба на ябълки за здравето на децата, как могат  да ги предпазят от болести и     с какво са полезни в народната медицина.
Боряна Керемидска  разказа пред децата за полезното действие на ябълките, като им даде съвет да изяждат по една ябълка сутрин и вечер.
Една ябълка на ден увеличава продължителността на живота с три години. Специалистите свързват употребата на ябълки със защита от определени типове рак, астма, инфаркт, заболявания на сърцето. "Една ябълка дневно прогонва лекаря от вкъщи" - гласи една английска поговорка, а французите казват "Изяждай по една ябълка сутрин за здраве и вечер-за красота".
В пакетите имаше и по една кърпичка за еднократна употреба.
Над 700 ученици се зарадваха искрено на подаръците. Някои от тях побързаха още на момента да надникнат в торбичките, да разгледат брошурата и да опитат от вкусния плод. Имаше и групи, които си направиха снимки за  спомен от днешния предколеден ден за подаръци.
Учениците в СОУ „Христо Ясенов” получиха коледните даренията в Актовата зала, а тези от ОУ „Христо Ботев” в класните стаи.
На всички тях Боряна Керемидска пожела да са здрави, енергични и с лекота да усвояват знанията в училище.
Тази част от мащабната програма беше наречен условно „По една ябълка за здраве”.
Програмата е насочена към здравословния начин на живот на учениците в основните училища от регионите, в които дружествата развиват дейност.
Осъществяването на програмата за корпоративна социална отговорност „Ябълка за здраве“ от Елаците-Мед АД и Геотехмин ООД започна на 12.11.2014 г. със засаждане на ябълкови дръвчета в района на Средногорието и Етрополе. Агрономът от Елаците–Мед АД Павел Генков разказа и показа на учениците как се засажда плодово дръвче.
Програмата „Ябълка за здраве“ е продължение на програмата за корпоративна социална отговорност на Елаците-Мед и Геотехмин „Нашето зелено утре“.
Предвидена е инвестиция в засаждане на плодни дръвчета, както и различни други мероприятия през 2014 и 2015 г. Програмата се осъществява с фирмени средства и труд на служителите от двете дружества.
Напомняме, че в рамките на тази програма в продължение на 3 години Елаците-Мед и Геотехмин засадиха със собствени средства и труд заедно с представители на общините и училища в Средногорието и Етрополе над 20 хил. фиданки и декоративни храсти.
През месец ноември, в рамките на програмата „Ябълка за здраве", ученици от СОУ „Христо Ясенов" и ОУ ,,Христо Ботев"-гр. Етрополе засадиха в дворовете на своите училища общо 30 ябълкови фиданки.
А днес получиха и по 1 килограм ябълки за здраве.