Тази сутрин в ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” официално бе открит традиционният коледен базар на домашно приготвени лакомства. Проявата се провежда за 11-та поредна година по инициатива на немските паралелки и учителката по немски език Ценка Пеева. Реализира се с подкрепата на цялото училище и родителите на учениците.


В програмата по откриване на базара участваха ученици от пети и осми клас. По-малките възпроизведоха обичая „Коледуване”. Учениците и техният ръководител Боряна Николова оправиха специални пожелания към всеки клас. По-големите, под ръководството на учителката по музика Боряна Нешкова, бяха подготвили няколко песни на различни езици.


Откриването на коледния благотворителен базар бе повод директорът на училището Даниела Колева да отправи към учениците своите пожелания за предстоящите празници. „С коледния базара започва една от най-хубавите седмици за гимназията. Всички Вие показвате своята съпричастност към добродетелта и желание да помагате на деца в неравностойно положение. В навечерието на тези светлите християнски празници Ви пожелавам да посрещнете с усмивки и добронамереност 2015 год. През цялата година бъдете много трудолюбиви, за да постигнете високи успехи в училище, бъдете здрави и обичани”, каза г-жа Колева. Тя припомни, че през настоящата година гимназията е реализирала два проекта. „Изпращаме новата година с обновен физкултурен салон и класни стаи, а през следващата година училището ще получи 100 таблета за работа във всички класове”, каза още директорът на учебното заведение.


След откриването на коледния базар Ценка Пеева обяви, че училището събира дрехи, обувки и играчки за деца от Литаково и Дом „Надежда” в Гурково. Тя сподели, че предстои училището да решава за какво точно ще се разходват средствата от тазгодишния благотворителна инициатива. .