Александър Везенков е скритата изненада на следващия НБА Драфт. Това твърдят анализаторите от Sheridan Hoops, които посочват българското крилo като един от най-добрите играчи, които могат да попаднат в НБА следващото лято, но не получават достатъчно внимание.


19-годишният българин записва най-доброто представяне в кариерата си до момента и постига по 16.8 точки при успеваемост 55.2% за 2 точки и 48.4% за 3 точки, а освен това овладява по 8.6 борби средно на мач в гръцкото първенство. Специалистите отличават стрелбата на Везенков, добавяйки че е почти невъзможно той да бъде спрян, когато пробива на лявата страна, особено когато вече е в крачка.


206-сантиметровият талант разполага с добър ръст както за леко, така и за тежко крило, а освен това и уменията са налице, но ограничената му бързина ще го затруднява в защита срещу повечето “четворки” в НБА.


Американците отчитат, че Везенков играе ключова роля за един от наименитите гръцки отбори - Арис (Солун). “Жълто-черните” от Солун биват определени като идеалното място за развитие за българския национал.


Финансовата криза, която ограничава чуждестранната селекция на гръцкия клуб е посочена като основна причина за израстването на родния играч, който вече не е момче, а се е превърнал в мъж.


Везенков е любимец на феновете на Арис, които не толерират всеки и когато някои от играчите се пести или се покрива, те дават това да се разбере. Както е известно ултрасите на тима са едни от най-темпераметните в цяла Европа.


Българинът няма атлетизма на елитните таланти в Щатите, но въпреки това играе с огромен хъс и винаги е максимално конкурентноспособен и има манталитет на истински победител, което понякога се оказва решаващо за това дали един играч ще разгърне истинския си потенциал.


Ако Везенков реши да не се пробва в Драфта още след края на този сезон, а остане в Европа и през следващата година, подсилвайки някои от грандовете като Олимпиакос, Панатинайкос, или някои от богатите отбори в Турция, то несъмнено през 2016 година той ще бъде сред първите 15 избора.


Ако вземе решение да участва през 2015 година, най-вероятно ще бъде избран в края на първия или началото на втория кръг, а отборът, който го привлече със сигурност ще може да се похвали, че е направил удар с една от най-големите европейски надежди.