В „Програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в Община Ботевград” през 2015 год. е посочено, че общият размер на планираните приходи от управление и разпореждане с общински имоти, е 2 897 000 лева – 143 000 лева от отдаване под наем на помещения, 162 000 лева от отдаване под наем на общинска земя, 60 000 лева от отдаване под наем на жилища, 2 500 000 лева от продажба на общинска собственост, 20 000 лева от учредени вещни права и 12 000 лева от учредено право на прокарване на отклонения от общи мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура по и през имоти – общинска собственост.


Община Ботевград има готовност да продаде или да учреди право на строеж върху 103 свои имота.   


И през следващата година Община Ботевград ще продължи да води преговори за придобиване на недвижими имоти, представляващи частна държавна собственост: една втора идеална част от двуфамилна жилищна сграда, находяща се на ул. „Ал. Стамболийски”, идеални части от бившия завод „Чавдар”, бившия икономически техникум и други.


Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост беше приета на последното редовно заседание на ОбС за тази година. Тя не получи подкрепата  на опозицията поради завишения размер на очакваните приходи от продажби на общински имоти на фона на това, което е реализирано за миналата година – около 140 000 лева. Предложенията на съветника Иван Гавалюгов -  размерът на прогнозните приходи да бъде намален на 500 000 лева и да се провеждат явни търгове за продажба на общински имоти - не получиха достатъчен брой гласове.