Държавното акционерно дружество „Напоителни системи” е внесло жалба до главния прокурор Сотир Цацаров срещу общинска фирма „Вик Бебреш”. Това съобщи народният представител Корнелия Нинова на пресконференция за медиите в Ботевград.
Жалбата е депозирана на 17 декември 2014 год. Към нея е прикрепено становище на експертна фирма, която след обхождане на трасето около язовир „Бебреш”, е установила „незаконни включвания и байпасни връзки, които с години назад във времето черпят незаконни водни количества, като по този начин нанасят щети на „Напоителни системи ЕАД – София клон” и на населението на водоснабдяваните населени места. „Щетите за Напоителни системи” са както финансови, така и морални, като финансовите се изразяват в нефакторирани милиони кубически метри вода за редица години назад, а моралните щети са породени от факта, че в определен момент обемът на язовира би се оказал недостатъчен за задоволяване на първостепенните питейно-битови нужди на населението вследствие на незаконните и нерегламентирани черпения на вода от водоема”, се посочва в становището на експертната фирма. 
Втората констатация е, че при запазване на това положение се създават предпоставки за възникване на кризисна ситуация по отношение осигуряване на вода за питейно-битови нужди за населението, тоест може да доведе до въвеждане на режим на водата.
Трета констатация е, че чрез незаконните байпаси се захранват потребители с условно честа вода, която не се пречиства от пречиствателни съоръжения, а директно се подава на потребителите. „Това създава риск от хигиенно-епидемиологична гледна точка, като тези води за питейни нужди създава опасност от развитието на различни инфекциозни болести за населението”, се казва още в становището на експертната фирма. От него е видно, че байпасните връзки са за Ботевград, селата Литаково, Врачеш, Трудовец, Скравена и вилните зони Зелин  и Лозята в Трудове. Незаконните връзки осигуряват вода от язовира за физически и юридически лица, които фигурират в съответните документи. Към становището е приложена и скица на байпасните връзки.  


След като изнесе фактите, Корнелия Нинова обобщи: ” Скъпи жители на общината, тровят Ви с вода, която не се пречиства. Плащате си за това, че Ви тровят. Взимат Ви пари, които не се отчитат в Напоителни системи.”.


В хода на пресконференцията народният представител съобщи, че е внесла питане до министъра на земеделието и храните по целия казус. Също така Корнелия Нинова е отправила запитване до здравния министър за това какви мерки ще бъдат предприети по линия на гарантиране на здравното състояние на населението в общината, което ползва непречистена вода.


На пресконференцията присъстваха общински съветници и граждани. Кольо Колев от Трудовец попита дали съществува официален документ, който удостоверява, че водата от язовир „Бебреш” става за пиене. Корнелия Нинова пое ангажимент да провери и след това да отговори на този въпрос.


 „Становището на експертната фирма потвърждава фактите, които ние, съветниците от опозицията, изнесохме преди време”, каза Филип Филипов. Той поиска от Корнелия Нинова да постави на министъра на земеделието следния въпрос: „Може ли да се използва язовирът за питейни води, като на него реално не съществува санитарно-охранителна зона.”.


Питане към Корнeлия Нинова отправи и общинският съветник Иван Гавалюгов: „Запознати ли сте с ревизионния доклад и ревизионния акт на НАП, която е извършила проверка на финансовото състояние на ВиК Бебреш? Тъй като очевадно става въпрос за нагла кражба – източване на общинското дружество, Вие ще инициирате ли проверка и търсене на отговорност съответно на виновните лица, защото определено такива има, за начисленията от няколкостотин хиляди лева и за едни фактури за около 800 000 лева, издадени за неизвършени дейности? Това са пари, излезли от общинското ВиК и отишли в нечии джобове за нещо, което не е свършено.”.
В отговор Нинова каза, че съветниците от БСП са я запознали с ревизионния доклад и ревизионния акт. Тя поясни, че по закон актът отива в Прокуратурата. Народният представител се ангажира да попита министъра на финансите какво се случва с тази проверка на НАП и да предостави информация на съветника.