Поголовната сеч в Ботевградския край продължава. Този път сигналът дойде от собственици на вилни имоти в местността “Чеканица” над индустриална зона „Микроелектроника”. По техни думи, ежедневно в тъмната част на деня камиони без регистрационни номера извършват превоз на добитата дървесина. Според хората, сам по себе си този факт говори за нередности. Те са обезпокоени от масовата сеч и силно се надяват, че съответните институции, ще вземат присърце проблема. В противен случай последиците могат да бъдат пагубни за района, опасяват се хората. Ето защо вчера те са се обърнали за съдействие към Сдружение „За Ботевград”, което поведе борба на местно и национално ниво срещу нарушенията в горите. Още същия ден председателят на организацията Мартин Тинчев се отзовал на поканата за среща. От своя страна той поканил директора на Горско стопанство - Ботевград, за да чуе тревогите на гражданите, но Иван Степанов не се явил. В телефонен разговор с Мартин Тинчев, шефът на Горското му обяснил, че нарушения няма.


Тръгвайки си след срещата, Мартин Тинчев се натъкнал на две „виетнамки” без регистрационни номера. Той отишъл до дома си да вземе видеокамера. След около час се върнал на същото място – пред вила „Контеса”, и видял, че камионите слизат надолу. Те спрели точно преди асфалтовия път, за да изчакат горските да ги пуснат. По думи на Тинчев обаче това се счита за нарушение, тъй ката камионите нямат право на напускат временния склад до сечището без горският да е маркирал трупите и да е съставил документите, които позволяват извозването им. 


За това, че камионите са били без регистрационни номера, председателят на Сдружение „За Ботевград” е сигнализирал на телефон 112. Сигнал за същото нарушение е подал и собственик на имот в Чеканица.


След минути на мястото пристигнал собственикът на дърводобивната фирма „Тера комерс” – Ивайло Илиев. В автомобила му бил горският, който трябвало да пусне камионите. При фирмата за преработка на охлюви превозните средства били спрени от полицията. След кратък разговор на собственика на дърводобивната фирма с един от полицаите, камионите продължили пътя си. При фирма „Микра” те отново били спрени от полиция. Минути след това по пътя продължил вторият камион, а първият останал на място. На въпроса на Мартин Тинчев, защото пускате камиона без да го проверите, служителят на РУ – Ботевград отговорил, че полицията поема случая. Полицейската кола тръгнала след втория камион, а другият, който останал на място, се опитал да препречи пътя на Тинчев и придружаващия го гражданин. Те обаче успели да преодолеят „бариерата” и последвали патрулката. „Кортежът” ги отвел до склада на фирмата в Ботевград. Камионът, който тръгнал пръв, бил вече вътре, а след минути пристигнало и другото превозно средство. Шефът на Горското Иван Степанов също дошъл и отново направил опит да увери Тинчев, че нарушения при извършване на дърводобива не са допуснати.


Председателят на Сдружение „За Ботевград” е уведомил Регионалната дирекция по горите за случая и е настоял за проверка по него. Вчера сутринта служители на дирекцията отишли в склада на „Тера комерс”, но той бил заключен. Работници на фирмата отказали да им предоставят документи за проверка с мотива, че шефовете им ги няма.


За действията на полицейските органи Тинчев е информирал областния шеф на полицията Мариета Иванова и началника на РУ – Ботевград Стоян Георгиев. От ръководството на местното полицейско управление са го уверили, че е назначена проверка по случая, а за това, че камионите са без регистрационни номера, са съставени актове.


Независимо от това дали са допуснати нарушения при дърводобива, или не, собствениците на имоти в Чеканица ще настояват пред съответните институции за спиране на поголовната сеч над местността. За целта те са поискали от Сдружение „За Ботевград” да инициира подписка. В рамките на един ден повече от 100 човека са положили подписите си в защита на гората над Чеканица.  


А най-малкото, което съответните институции могат да направят, за да разсеят всякакви съмнения, че техните служители не са направили опит да прикрият нарушения в случая, е да дадат конкретни и смислени отговори на следните въпроси:


-Ако сечта е законна, защо автомобилите са били без номера?
- Ако сечта е законна, защо проверяващите не са допуснати в склада?
- Откога и според кой закон властите, упражняващи контрол, нямат право да проверяват склад на дърводобивна фирма, ако шефът не е там?
- Защо шефът на местното горско не е отишъл веднага по сигнала на мястото, както е направил представителят на сдружението?
- Макар да не е незаконно, морално ли е проверяващият да пристига на мястото на проверката с колата на проверявания?
-Какво означава, че на шофьорите са били съставени актове, но камионите не са спрени от движение и са продължили пътя си? Кой закон позволява това?