Граждани сигнализираха вчера, че в района на бившето военно поделение в Ботевград се извършва поголовна сеч. Проверихме какво се случва на място. На паркинга зад спортния комплекс беше спрял камион на фирма „Барези”, натоварен с дървени трупи. В отговор на въпроса чия собственост е имотът и има ли издадено разрешително за извършване на сеч в него, бизнесменът от Врачеш Марин Захариев, който също беше на мястото, каза: „Аз отговарям за извозване на трупите. Има ли значение на кого е имотът? Мой е. Разрешение за строеж е издадено”. Вместо разрешителното за строеж обаче той показа билет за превоз на отсечените дървета до цех в Трудовец. След като проведе разговор по телефона, документът беше донесен от друг мъж, който пристигна с кола. Междувременно на мястото дойде и полиция. Най-вероятно органите на реда също бяха получили сигнал за сеч на територията на бившето поделение. Полицаите извършиха проверка на наличните документи. По техни думи имотът е частна собственост и по искане на собственика е издадено разрешение за отсичане на десет дървета в срок от 12 декември 2013 г. до 12 януари 2014 год.
Разрешението за сеч, което публикуваме, е издадено на Деспина Георгиева – съпруга на общинския кмет Георги Георгиев.
Според гражданите, които подадоха сигнала, изсичането на дърветата е започнало преди датата на издаване на разрешението, a сечта се извършва и на места около имота на съпругата на кмета. Освен това,  издаденото разрешение е за изсичането на десет броя дървета, но се оказва че са отсечени повече от двадесет, в което се уверихме лично.


Законовия ред за изисичане на дървета в частни имоти е регламентиран в Наредба №1 за опазване на озеленените площи и декоративната растителност. Разрешенията за отсичане на картотекираните дървета в частни имоти се издават в едномесечен срок от депозиране на съответното заявление в общината. То се издава  от кмета на общината в следните случаи: във връзка със строителство на сгради, съоръжения, пътища и други обекти на техническата инфраструктура; при реконструкция на съществуващата растителност по утвърдени паркоустройствени проекти; за изсъхнали дървета и храсти, както и за тези, чието състояние застрашава безопасността на движението или сигурността на гражданите, сградите и благоустройствените фондове; във връзка с премахване на последиците от производствени аварии и природни бедствия.
Според въпросната Наредба №1, когато за един строеж, включително и за подобектите към него, се налага премахване на повече от 20 дървета, проектът задължително се подлага на оценка за въздействието върху околната среда. Изсечените дървета в кв. 236 по плана на Ботевград, който е посочен като място на извършваното изсичане в издаденото на Деспина Георгиева разрешение, са повече от 20, което означава, че подобна сеч може да бъде позволена само след издаването на решение по оценка за въздействие върху околната среда.