ТЕМА: НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ НА МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ
 
Във връзка спредстоящия старт на Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сградина 19.01.201.5r. беше проведена информационна среща с представители на всички жилищни блокове на територията на град Етрополе. Програмата представи г-жа Венета Гергова - заместник-кмет на община Етрополе.
От проведената среща стана ясно, че от безвъзмездна финансова помощ на 100% могат да се възползват сдруженията на собствениците във всички многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ - едропанелно жилищно строителство, пакетно повдигани плочи, едроплощен кофраж с минимум 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение във всички общини в страната. От 2016 г. се предвижда по програмата да могат да кандидатстват и сградите, които през 2015 г. не са попаднали в обхвата й - такива с до 36 апартамента в тях - панелни и тухлени, намиращи се в общини, които не са бенефициенти по ОП „Региони в растеж 2014 - 2020", каквато е и община Етрополе. Механизмът ще финансира основно мерки за енергийна ефективност - топлоизолация, подмяна на дограма, локални инсталации за отопление и връзки към системите за топло- и газоснабдяване, соларни инсталации, както и ремонт на общите части на блоковете - покриви, фасади, стълбищни клетки и т.н.
По предварителна информация на община Етрополе за отпускане на безвъзмездна финансова помощ на този етап от програмата ще могат да кандидатстват 7 блока, намиращи се на територията на град Етрополе, а именно:
кв.8 - бл.7 (вх.А и вх.Б), бл.23 (вх.А и вх.Б), бл.35 (вх.А и вх.Б);
кв. 13 - бл.З (вх.А,вх.Б, и вх.В);
кв.20 - бл.12 (вх.А,вх.Б, и вх.В);
кв.128 - бл."Етрополски бук" (вх.А.вх.Б, и вх.В);
кв. 132 - бл.1 (вх.А,вх.Б, и вх.В, вх.Г и вх.Д).
Следващата информационна среща ще се състои на 26.01.2015 /понеделник/ от 17.00 часа в сградата на Общината с представителите на блоковете, отговарящи на изискванията за кандидатстване.
Източник: Общината без редакторска намеса