По-рано тази вечер Ротари клуб Ботевград и сдружение „Онкоболни и приятели в Ботевград” проведоха информационна среща, посветена на Световния ден за борба с рака, който се отбелязва днес. Срещата бе организирана в зала „Орханиец” на Исторически музей - Ботевград. Тя премина под мотото „Заедно можем повече”, а засегнатата тема гласеше „Болестта рак – бич на 21-ви век”.
Чрез Компютърна разработка, дело на Елена Първанова от Ротари клуб, и филм бе представена статистика за диагностицираните от рак в светен мащаб,в България и в Ботевград. Тъжната новина е, че само на територията на нашата община има вече трима заболели, които са под 18-годишна възраст. А общият брой на болните в община Ботевград е 976, от които 367 са мъже и 608 жени.
Организаторите на срещата изложиха също факторите за образуване на раковите клетки, симптомите, които се появяват впоследствие и това как да ги разпознаем.
При откриването на срещата председателят на Сдружение „Онкоболни и приятели” Веселка Маринова и президентът на  Ротари клуба Иван Багелейски заявиха, че тяхната най-голяма цел е да разпространят колкото се може повече информация за болестта и да накарат хората да разберат колко важно да се грижи за собственото си здраве. В този дух, в хода на среща, г-жа Маринова съобщи, че в събота в 117 кабинет на Ботевградската болница ще се извършват профилактични ехографски прегледи.
С присъствието си д-р Кръстьо Тихчев - хирург-онколог от София, подкрепи инициативата на двете организации.
Събитието завърши с пускане на летящи фенери пред музея. По този начин организаторите на срещата изразиха своята съпричастност към проблемите на страдащите от коварната болест и надежда, че ще бъде открит лек за нея.


Ива Николова