Ученици на ПМГ „Акад. проф.д-р Асен Златаров” премериха сили  в състезание под надслов „Ключови знания по природни науки”. То се проведе днес в малкия салон на читалище „Христо Ботев”. Инициативата за надпреварата бе на Радка Гетова и Теменужка Христова – учители по химия и биология.


Състезанието бе открито с кратка програма за живота и делото на патрона на учебното заведение. В нея участваха ученици от 5 и 12 клас.


Участие в надпреварата взеха представители на десетите класове. Те бяха разделени в три отбора по четири човека. Участниците решаваха задачи и отговаряха на въпроси от областите „биологията”, „физиката” и „химията”. Знанията на състезателите оценяваше четиричленно жури в състав: председател: доц. д-р Мая Гайдарова – преподавател във физическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, и членове Татяна Гюзелева – главен експерт в РИОСВ – София област, Галя Шуманова – гл. експерт (химия и опазване на околната среда) към Център за контрол и оценка на качеството на училищното образование и Мария Цонкова – бивш учител по биология.


Отборите се представиха равностойно и постигнаха еднакъв брой точки, всички участници получиха награди, осигурени от училището. Специални гости на събитието бяха Никола Близнаков - бивш директор на ПМГ „Акад.проф. д-р Асен Златаров”, Николета Йошовска - експерт по Образование към Община Ботевград и Тодорка Коцева - директор на Исторически музей – Ботевград.  


Състезанието „Ключови знания по природни науки” бе част от празничната програма на ПМГ „Акад.проф. д-р Асен Златаров” , посветна на 130 години от рождението на Асен Златаров. Тя продължава утре със спектакъл „С любов и доброта – заедно ще променим света”, който ще се състои от 17.30 часа в големия салон на читалище „Христо Ботев”. На 14 февруари от 10 часа в малкия салон на читалището  гимназистите ще събеседват с изявени ИТ специалисти от Националната академия по ИТ, информатика и визуални изкуства – „Аз мога – тук и сега”.