Ръководството на ВиК Бебреш нарушава грубо законовите разпоредби и увеличава загубите на дружеството, като таксува по 5 кубика изразходвана вода на домакинство без водомер вместо по 5 кубика на обитател на съответното домакинство. Това стана ясно от отговора, който управителят Радослав Наков даде на съветничката Цеца Христова по време на днешната извънредна сесия на ОбС.


„Петте кубика не са на човек, а са на абонат, в случая на семейство, на къща”, уточни той и продължи: „По закон, когато няма измервателно устройство, се начисляват 5 кубика. Че има загуба, има, но реално погледнато по-добре да се вземат пари за тези 5 кубика, отколкото нищо. Говоря за ромските махли, по селата и по малките села. Там измервателни устройства никога не са монтирани, защото там хората имат претенции, че сами са си изградили някога водопровода. И са прави в някои случаи.”.


Действията на ръководството на ВиК в случая са в пълно противоречие със законовите разпоредби. В чл.39, ал.5 на Наредба 4 за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи, се казва: „По изключение се допуска за потребители, които нямат монтирани водомери на водопроводните отклонения и индивидуални водомери, месечното количество изразходвана, отведена и пречистена вода да се заплаща, както следва:
1.по 6 куб.м при топлофицирано жилище и по 5 куб.м - при нетоплофицирано жилище за всеки обитател.”. Наредбата бе цитирана два пъти по време на заседанието - от д-р Марияна Горгачева и адв.Христо Якимов.


Както се очертава, в скоро време ВиК няма да преодолее кризата, в която изпадна. За да стане това, най-малкото, което ръководството на дружеството трябва да предприеме, е да чете законовите разпоредби и да ги прилага еднакво за всички потребители.