Подписан е първият договор с представители на допустимите за кандидатстване жилищни блокове по Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на територията на гр. Етрополе


На 18.02.2015 г. в сградата на Община Етрополе беше подписан първият договор по Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради между инж. Богомил Георгиев – кмет на община Етрополе и г-жа Иванка Генчева – Председател на управителния съвет на Сдружение на собствениците на жилища в бл. 12-Елаците 99 в кв. 20, гр.Етрополе. Преди подписването на самия договор г-жа Генчева изказа искрени благодарности към екипа по ,,Проекти и програми'' в Общинска администрация – гр. Етрополе за изключителната експертност и съдействие, което са оказали по време на цялата процедура  по кандидатстване. В сдружението участват 53 апартамента от общо 54 в трите входа на сградата. За краткия срок от старта на програмата, сформираното сдружение е изпълнило успешно всички етапи, предхождащи подписване на договора за целево финансиране. Те включват: регистриране на сдружението по реда на чл. 25, ал. 1 от ЗУЕС, подписване на протокол от общото събрание за кандидатстване и за осигуряване на достъп до всички обекти, както и сключване на договор между сдружението и Общината. Предстои Община Етрополе да внесе в областна администрация-София област пакета от документи, необходими за изготвянето на следващия договор – между Общината, Областния управител и Българска банка за развитие. Към момента в Общината успешно са се регистрирали четири Сдружения на собствениците. По последни указания допустимите за финансиране сгради на територията на Общината са 17. Припомняме, че първата и най-важна стъпка, която трябва да направят собствениците на самостоятелни обекти, е да учредят и регистрират Сдружение на собствениците (СС) в най-кратки срокове. След учредяване на СС, в 14-дневен срок от провеждането на учредителното събрание, по реда, предвиден в закона, се извършва регистрацията на СС в Общината. СС се вписва и в регистър БУЛСТАТ. Сдружението провежда общо събрание за вземане на решение за кандидатстване, като спазва стриктно реда и образците, определени с Методическите указания по програмата.


Сдруженията на собствениците заявяват интерес пред Общината, чрез заявление за участие в програмата на базата на взето решение от не по-малко от 67% от представените идеални части в сдружението и съгласие на 100% от собствениците, за кандидатстване по програмата и за осигуряване на достъп до всеки самостоятелен обект от етажната собственост по предварително съгласуван график за строително-монтажни дейности. Заявленията се окомплектоват и се подават в Общината до обявяване изчерпване на средствата за финансова помощ. Гражданите могат да получат отговор на въпроси, свързани с Националната програма за енергийна ефективност на тел: 0720/ 68252 и на място в Община Етрополе: етаж 3, стая 313.