На заседанието на Общинския съвет в четвъртък кметът Георги Георгиев внесе отчет за състоянието и управлението на общинската собственост. Информацията бе подкрепена от 16 съветници, 10 гласуваха „против” и 1 „въздържал се”.


 По време на разискването съветници от опозицията обърнаха внимание на лошото състояние на общинската собственост, която не се ползва.


 „Несе осигурява адекватна охрана на имотите, които не се ползват, и по този начин се дава предпоставка те да бъдат разграбвани. Нещо повече – не се оказва контрол върху тяхното стопанисване”, подчерта Иван Гавалюгов. Като примери за лошо стопанисване той посочи високия корпус на болницата, бившия стопански двор на ВиК, който вече е в активите на общината, бившия младежки дом и сградите в бившето военно поделение.


„Преди няколко сесии взехме решение, с което дадохме съгласие да бъде разрушена една общинска сграда, намираща се в района на бившето военно поделение. Интересно е, че тя е построена през 80-те години, сравнително нова сграда. Но поради лошото й стопанисване трябваше да вземем решение тя да бъде разрушена, тъй като вносителят на докладната считаше, че само тогава към имота ще бъде проявен инвеститорски интерес”, припомни Гавалюгов. - В резултат на лошо стопанисваме намаляваме стойността на тези общинските активи”, подчерта той.


Правилната политика е да се вземат мерки за съхраняване на общинското имущество, които да доведат до физическото запазване на сградите. Да не забравяме, че това е общински актив, който биха ползвали общинските съветници, общинското ръководство и други, които идват след нас. Не е нужно да провеждаме политика на сезонна разпродажба. Това каза още съветникът.


Иван Гавалюгов постави още един въпрос: „Защо в справката за извършените продажби на общински имоти през миналата година не фигурират имената на купувачите?”. „Това е публична информация и много общини я публикуват на страниците си. Разбира се, законът не задължава общините да я публикуват, но това говори за прозрачно управление и прозрачност на сделките, които се извършват в съответната община. Редно е пълната информация от публичния регистър да се качи на страницата на общината, както и да се предостави на нас - общинските съветници”, добави Гавалюгов.


Филип Филипов изрази солидарност с изказването на колегата си. „Би трябвало с грижата на добър стопанин да стопанисваме бившето поделение и то да носи приходи на общината”, каза той и допълни: „В сравнение с миналата година разрухата там е още по-голяма.”. Филипов уведоми съветниците, че няколко пъти е обиколил района на поделението, но не е видял да има охрана, както е посочено в информацията.


Съветникът се поинтересува: „Защо Акционерно дружество „Търговия”, което все още е в ликвидация, не е в списъка на общинските фирми?.


На нито един от въпросите не съветниците не бе даден отговор. Кметът заяви категорично, че не желае да им отговаря.