Даниел Вълчев кани стачния комитет на 5 октомври на преговори. Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Даниел Вълчев кани стачния комитет на учителите на 5 октомври на преговори, съобщиха от КНСБ.

Премиерът Сергей Станишев, министърът на финансите Пламен Орешарски и министърът на образованието Даниел Вълчев са лоши ученици, заявиха още от синдиката.

Dnes.bg припомня, че утре (4 октомври) президентът Георги Първанов ще разговаря със синдикатите и министрите.

Д-р Желязко Христов съобщи, че са получили информация с документ от Видин, че местната полиция прави списък на учителите, които стачкуват. Той показа на медиите и протокол за полицейско предупреждение до лидерката на синдикалната учителска организация в квартал "Люлин" в София за поведението й по време на стачката пред президентството и МС.

Това не е работа на полицията, от която досега ние сме доволни с охраняването на протестите, подчерта Желязко Христов. Той допълни, че днес е уведомил за това министъра на вътрешните работи Румен Петков, който е останал възмутен от тези неправомерни действия на свои служители. Петков е казал, че веднага ще разпореди на директора на националната полиция главен комисар Валентин Петров да провери случаите.

В Шумен, Кюстендил, Кърджали се създава общински фонд за подпомагане на учителите, които стачкуват.

Това съобщи Валентин Никифоров, председател на стачния комитет на КНСБ и вицепрезидент на синдиката.

Никифоров допълни, че снощи проф. Христо Мермерски е внесъл 100 лева във фонд, на който днес ще бъде обявена банковата сметка.

Президентът на КНСБ Желязко Христов обяви, че той внася в този фонд 1000 лева лични средства.

Николай Николов, говорител на стачния комитет, подчерта, че по всекидневна статистика, която подробно получават от цялата страна, в момента стачкуват 82% от училищата и детските градини, а съобщенията от МОН за 40% участвали в стачката са неточни.

По-късно през деня Даниел Вълчев заяви, че има легитимност в очакванията и исканията на учителите, но дали като икономически възможности това може да стане, е въпрос на по-широк разговор.

Вълчев уточни, че срещата със синдикатите в петък ще е открита за медиите.

По отношение на исканата му оставка Вълчев посочи, че това в момента сякаш не е център на дискусията.

Запитан дали наистина има 100 млн. лева излишък за заплати на учителите, както твърди лидерът на ДСБ Иван Костов, Вълчев заяви: "Г-н Костов е финансист, може би знае за такива средства".

Запитан дали е готов да си стиснат ръцете с лидера на Синдиката на българските учители Янка Такева, просветният министър обясни, че много пъти го е правил, като обаче уточни, че в някои правни системи стискането на ръцете означава невербално сключване на сделка. Ако става дума за това, то тогава трябва да има сближаване на позициите, каквото към момента, струва ми се, все още няма.

Уверен съм обаче, че ще стигнем до момент, в който това ще бъде факт, отбеляза още министърът.

От 11 до 15 дни е критичната точка на времетраенето на стачката на учителите, след което може да се стигне до намаляване на ваканцията за учениците в страната. Това съобщи Милка Коджабашиева, директор на Дирекция “Координация и контрол в средното образование” в МОН.